У Білоцерківській громаді готуються до нового навчального року

Літо – це пора відпочинку для дітей і період украй напруженої роботи для дорослих, передусім педагогів та працівників сільради, які опікуються навчальними закладами.

У нашій громаді повним ходом іде підготовка до нового навчального року: виконуються поточні ремонти приміщень шкіл, дитсадків, перевірка й ремонт опалювальних систем тощо. А оскільки Білоцерківська об’єднана територіальна громада одна з небагатьох на Полтавщині, де не було закрито жодного навчального закладу (хоча набагато простіше й значно дешевше було створити одну чи дві опорні школи на всю громаду), то й роботи вистачає.

Працюють комунальники, педагоги, батьки

– Робітники благоустрою не можуть у стислі терміни самотужки виконати увесь обсяг робіт, тому разом із ними беруть участь у ремонтах працівники шкіл, дитсадків та батьки дітей, – розповідає начальник відділу освіти Білоцерківської сільської ради Людмила Якименко. – Так, у всіх без винятку закладах освіти оновлюються класи, коридори, інші приміщення. У Білоцерківській ЗОШ ще й облаштовуємо прибудинкову територію: асфальтуємо майданчик перед школою, влаштовуємо відмостку. Неоціненну допомогу надають працівники сільради, зокрема заступник сільського голови П. П. Рибальченко.

Масштабні роботи тривають і в Красногорівській ЗОШ. Це заміна опалювального котла та ремонт кабінету хімії й біології, зокрема створення окремого приміщення лаборантської згідно чинних вимог.
Як поінформували в Білоцерківській сільраді, на поточні ремонти шкіл і дитсадків цього року виділено з бюджету 220 тис. грн, а на капітальні ремонти дитсадків у Білоцерківці та Красногорівці – понад 1,5 млн. грн

Красивий і безпечний ігровий майданчик

Не залишилися осторонь підготовки до нового навчального року й благодійники. Так, ТОВ «Білагро» долучилося до ремонту дитячого садочка в с. Білоцерківці.

– На дитячому майданчику ігрові споруди з часом зносилися, – розповідає завідуюча дитсадком
Наталія Сулименко. – Потребувала заміни й огорожа. Навесні працівники дитсадка й батьки дітей звернулися з проханням допомогти до відділу освіти Білоцерківської сільради, а він у свою чергу – до керівництва ТОВ «Білагро». На підприємстві, як завжди, з розумінням поставилися до наших проблем та замінили дерев’яні частини на каруселях, гойдалках, відремонтували всі ігрові споруди, тож тепер малюкам безпечно там гратися. Також виділили дошки, стовпчики, штахетник для огорожі. Працівники дитсадка фарбують їх у різні кольори, а батьки наших вихованців у вільний від роботи час установлюють. А ще працівники «Білагро» облаштували для дітлахів пісочницю, а батько одного з вихованців Лиходід Андрій
Андрійович вигтовив навіс -грибок.

До того ж, розповіла завідуюча дитсадком, у дошкільному закладі коштом сільради змонтовано систему вентиляції, яку незабаром підключать.

44 першачки підуть у нову школу

Новий навчальний рік буде особливим для української школи, адже з 1 вересня 2018 року стартує чергова реформа освіти. Розпочнуть її з першого класу, й цьогорічні першачки стануть першими, хто навчатиметься по-новому: в новій українській школі.

– Головна мета реформи – створити школу, в якій дітям буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й уміння застосовувати їх у житті, – говорить Л. В. Якименко. – Нова українська школа – це школа, до якої діти ітимуть з радістю, де їм буде приємно навчатися, де вони матимуть можливість критично мислити, висловлювати власну думку, а головне – це буде школа, де їх почують, де пануватиме співпраця й порозуміння. Найбільша відповідальність у просуванні реформи лягає на педагога. Водночас учитель нової української школи отримає свободу дій: він зможе запроваджувати нові прогресивні методи навчання, а які саме – визначатиме сам.

У Білоцерківській ОТГ 1 вересня розпочнуть шлях до знань у новій українській школі 44 учні перших класів. Щоб їм та їхнім учителям було комфортно, ми закуповуємо нові меблі. Розпочався процес забезпечення підручниками. За планом цього року оновлюються підручники для 1-х, 5-х та 10-х класів. Саме зараз отримуємо книги для п’ятикласників, у серпні мають надійти підручники для першачків. Ну а десятикласники, сподіваємося, отримають книги у вересні, а не в жовтні, як у попередні роки. Одне слово, робимо все, щоб діти без проблем отримували належні знання й зростали відповідальними громадянами України.

Зінаїда МАТЯШОВА.
Фото Н. Сулименко.