Скорочення викидів плюс енергоефективність

7 вересня відбулася чергова сесія Білоцерківської сільської ради, на якій депутати розглянули чимало важливих рішень і зокрема затвердили цей план.

Що це означає для нашої громади? У перспективі – створення безпечного майбутнього для наших дітей. У найближчий період – запровадження енергоефективних заходів, причому без залучення значних коштів.

Останнім часом людство не на жарт стурбоване зростанням викидів СО2 в атмосферу. Це неминуче призводить до змін клімату. Несподівані зливи, повені, посухи, тайфуни та інші катаклізми – усе це результат нерозумної промислової діяльності людини.

Викиди парникових газів ростуть відтоді, як багато століть тому людина почала спалювати викопне паливо. Тому багато країн докладають зусиль, щоб скоротити використання викопного палива й замінити його поновлюваними джерелами енергії. Існують міжнародні фонди, які стимулюють такі зусилля.

План дій, розроблений у нашій громаді, передбачає цілу низку заходів на період 2018–2030 років: утеплення, термомодернізацію комунальних будівель, встановлення енергозберігаючого освітлення, енергомоніторинг тощо. Звичайно, реалізувати їх буде непросто, знадобиться чимало зусиль працівників сільради та бюджетних організацій. Але вони готові працювати задля громади.

По-перше, всі ці заходи суттєво скоротять витрати на опалення й освітлення, тобто заощадять бюджетні кошти. По-друге, суттєво скоротяться й викиди СО2 в атмосферу (приблизно на 30% до 2030 року). Тому така діяльність неодмінно отримає фінансове заохочення з боку міжнародних донорів. Так, наприклад, Фонд «Регіональний центр економічних досліджень та підтримки бізнесу» обіцяє залучати інвесторів для реалізації кожного етапу плану. Тому витрати Білоцерківської ОТГ будуть незначними – на рівні 15%.