У Білоцерківці відзначили Покрову і вшанували захисників України

Старші люди пам’ятають, що раніше в День Покрови Пречистої Богородиці в Білоцерківці відзначали День села. Згодом його перенесли на теплішу пору року (не завжди ж у середині жовтня температура повітря сягає 20 градусів, нерідко о цій порі навіть випадає перший сніг).

Попри це, Покрова для жителів Білоцерківки залишається одним із найулюбленіших і найшанованіших свят. В Україні на 14 жовтня припадають ще й День українського козацтва, річниця створення УПА та День захисника України.

12 жовтня, напередодні цих свят, у Білоцерківському будинку культури відбувся величний і зворушливий концерт.

Відкрив свято Білоцерківський сільський голова Іван Лещенко. Він привітав усіх членів громади з усіма святами та побажав міцного здоров’я, розуміння, єдності.

У залі передусім згадали тих, хто зі зброєю в руках захищав цілісність нашої держави на Сході України, а також призовників, які виконують свій громадянський обов’язок у лавах Збройних Сил.

До речі, із чотирьох білоцерківських призовників (а це Олександр Суський, Олександр Кикоть, Юрій Одновол і Богдан Мелексенко) останній саме приїхав додому у відпустку. Богдан раніше був активним учасником художньої самодіяльності, а відразу після приїзду зголосився взяти участь у підготовці концерту. На святі він неодноразово виходив на сцену з пісенними та танцювальними номерами.

Дуже щемним вийшло привітання учасників АТО. На сьогодні в Білоцерківці мешкають 16 чоловіків, яким випало зі зброєю в руках боронити рідну землю від російських окупантів і сепаратистів. Організатори свята відзняли фільм, у якому згадали кожного. А потім учасниці танцювального колективу «Кумоньки» запросили присутніх на концерті до танцю. Школярі ж вручили мужнім чоловікам виготовлені власноруч подарунки: символічні серця й голубів миру.

Мабуть, зайве говорити про високий рівень майстерності художніх колективів Білоцерківського будинку культури. Усі в громаді знають: сільські аматори ніскільки не поступаються професійним артистам!

Цього разу дарували своє мистецтво глядачам народний аматорський вокальний ансамбль «Струмочок», дует «Свахи», дзвінкоголоса Галина Ганусинець, неперевершена гумористка Катерина Шарай (вона підготувала мініатюри про Покрову), дитячі колективи. Коли ж на сцену вийшов заслужений працівник культури України Василь Моспан і вивів: «Рідна мати моя, ти ночей не доспала…» з «Пісні про рушник», на очах у багатьох глядачів (а особливо – глядачок) мимоволі забриніли сльози. Цю зворушливу мелодію П. Майбороди на слова А. Малишка співак присвятив матерям усіх солдатів.

Та все ж концерт на Покрову був особливим і не залишив нікого байдужим. Можливо, тому, що серед артистів з’явилося багато нових облич. Так, ведуча й режисер-постановник свята Наталія Лук’янець умовила вийти на сцену двох співучих жінок – Людмилу Бехтер і Анжелу Кожемяку. Разом із ними виконала кілька пісень. Дебют нового тріо був напрочуд вдалим і зірвав шквал оплесків. Крім того, у танцювальний колектив прийшли двоє енергійних та артистичних чоловіків – Вадим Бойчук і Володимир Ісаєнко.

Загалом танцювальний колектив порадував глядачів новими творчими, напрочуд оригінальними і, як завжди, майстерними номерами, за що особлива подяка хореографу-постановнику Світлані Грищенко.

Варто згадати й людину, яку, на відміну від артистів, не бачать глядачі, але її праця не менш важлива. Це звукооператор Сергій Таран. Крім того, до концерту він відзняв та змонтував відеофільми, а також підібрав музичний супровід до номерів артистів.

9 листопада в Україні відзначають всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. З нагоди свята хочеться привітати всіх жителів громади, для яких заняття в гуртках художньої самодіяльності стало не просто хобі, а частиною життя. Нехай ваша невтомна праця й надалі радує глядачів, дарує їм насолоду прекрасним, а вас живить енергією, натхненням та усвідомленням того, що мистецтво – таки й справді велика сила.

Зінаїда МАТЯШОВА.
Фото надане
Білоцерківським БК