Пізнаємо Україну

На осінніх канікулах учні Красногорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів подорожували Україною. Передусім діти поїхали на екскурсію до обласного центру Полтави. Її відвідали учні 3, 5, 9 класів.

Учні 10 і 11 класів подорожували до Запоріжжя й Дніпра. Ці великі міста справили на них незабутнє враження.

У м. Дніпра немає конкретної дати народження. День міста традиційно святкують у другу суботу вересня. Тут найдовша в Європі набережна – 23 км. У Дніпрі зведено перший залізобетонний міст у світі та найбільший арочний міст у Європі – Мерефо-Херсонський. Найбільша колекція славетних кам’яних баб теж у Дніпрі. Належить місту ще один своєрідний рекорд: найменше в Європі метро з протяжністю ліній 7,8 км і всього 6-ма станціями. На набережній міста є унікальний фонтан «Лебідь», при повній потужності висота струменя може досягати 50 м.

Запоріжжя вразило старшокласників багатою на секрети козацькою історією, що збереглася в різних куточках чарівного міста. Учні побували на Хортиці. Тут тягнуться до неба вежі та фортифікаційні укріплення, є в точності відтворені козацькі курені та січова школа. Красногорівські школярі стали свідками видовища, які запропонував кінний театр «Запорозькі козаки». Породисті коні, яскраві національні костюми, український колорит, середньовічна зброя створюють ілюзію історичної реальності. У молоді захоплювало подих від споглядання акробатичних трюків на конях та вправності козаків.

І, звичайно, хто не пам’ятає фільм «Весна на Зарічній вулиці». Його знімали в Запоріжжі. А нам вдалося зробити фото на згадку за шкільною партою біля постаті вчительки.

Обидві екскурсії завершилися подорожжю по р. Дніпро.

Цікаві, захоплюючі, пізнавальні подорожі об’єднують учнівські колективи, розширюють кругозір, виховують патріотів.

Ольга КРОПИВКА,
директор Красногорівської
ЗОШ І-ІІІ ст.