Незабутня подорож до Польщі

На плечах учителя лежить особлива відповідальність за навчання і виховання майбутніх поколінь, здатних впливати і на своє життя, і на життя суспільства в цілому.

Ми не можемо змоделювати, як світ виглядатиме через тридцять років, коли наші учні стануть дорослими. Та безперечно одне: ми мусимо виховувати дбайливих господарів своєї землі, прищеплювати любов до природи, формувати екологічну свідомість учнів. Тому своїм першочерговим завданням вважаємо пошук тих засобів, які, на нашу думку, в майбутньому забезпечать нашим учням найкращі можливості й благополучне оточення. Цього ми досягаємо, відшукуючи баланс між різними методами навчання, інтегруючи різні педагогічні підходи.

 Сучасний світ неможливо уявити без Інтернету, соцмереж, інших новітніх технологій. Неабиякою підмогою педагогам у процесі екологічного виховання став мобільний додаток «Кліматичні краплі». Він відстежує та винагороджує екологічно-дружні вчинки громадян з метою захисту довкілля та клімату планети.

«Зелені» вчинки учасників платформи переводяться в електронні бали (так звані «кліматичні краплі») з подальшим їх обміном на знижки, бонуси та інші інструменти лояльності партнерів платформи.

55 шкіл із різних куточків України зареєструвалися в додатку й розпочали змагання, фіксуючи всі «зелені» вчинки. Кліматичні краплі нараховувалися за такими коефіцієнтами: висаджування дерев – 45 крапель за кожне дерево; роздільний збір відходів – 1,8 крапель за кілограм макулатури, 0,2 краплі за кілограм скла, 1,6 крапель за кілограм пластику, 0,5 крапель за кілограм зібраних батарейок; компостування харчових відходів – 0,5 крапель за кілограм органічних відходів, що йдуть на компостування; енергозбереження – 1,2 краплі за  кВт/год. заощадженої електроенергії.

Своїми екологічно-дружніми вчинками українські школярі скоротили викиди СО2 на 363 тонни.

Долучилася до участі в змаганні й Білоцерківська ЗОШ І-ІІІ ступенів. І посіла четверте місце серед усіх
шкіл-учасників проекту!

За умовами змагання, школи-переможці мали змогу взяти участь у 24-й конференції Рамкової конвенції ООН про зміну клімату, що відкрилася 3 грудня в м. Катовіце (Республіка Польща).

Неймовірно, та Білоцерківська школа теж здобула право на участь у міжнародній конференції! Разом із іншими переможцями конкурсу «Кліматичні краплі» учні Білоцерківської ЗОШ І-ІІІ ст. відкрили День молоді в Польщі. Діти зробили коротку промову, виконали пісню перед великою аудиторією молодих екоактивістів із різних країн та запросили молодь зі всього світу до участі в шкільному конкурсі з використанням мобільного додатку «Кліматичні краплі».

Це була незабутня, вражаюча подія. Для дітей це ще й вагомий досвід: навики спілкування англійською мовою, поява нових друзів, здатність працювати в команді. Це повинно сприяти розвитку «емоційного інтелекту», вмінню розуміти і зважати на інших людей.

Збігає друге десятиліття нового сторіччя. Ми віримо в те, що з правильними інструментами (як технологічними, так і емоційними), у сприятливому середовищі наші діти зможуть якнайкраще проявити себе, що в майбутньому вони стануть свідомими й значущими, авторитетними людьми.

Вікторія ГОРОДНИЧА,
директор Білоцерківської ЗОШ І-ІІІ ст.