І сонце світило, й діти посміхалися…

Білоцерківська ОТГ – одна з небагатьох громад на Полтавщині, де по-справжньому дбають про дітей. Тут не закрили жодного навчального закладу (їх, навпаки, реформують і модернізують). Підвезення дітей на навчання, літній відпочинок, організація культурного дозвілля – це далеко неповний перелік того, що робить сільська рада для змістовного та всебічного розвитку підростаючого покоління.

Доброю традицією в громаді стало й відзначення Міжнародного дня захисту дітей. Та якщо в попередні роки це були дитячі ранки й спектаклі, куди організовано звозили школярів і вихованців дитсадків у супроводі педагогів, то цього року 1 червня організували справжнє родинне свято, на яке зібралися батьки з дітьми.

– Я давно мріяла організувати для дітей захід, на якому б малеча проводила час разом зі своїми батьками. Для багатьох хлопчиків і дівчаток провести цілий день із татом і мамою – це вже свято. Коли ж навколо вирують музика, ігри, розваги, у яких і діти, й дорослі разом беруть участь, то вони й позитивні емоції отримують теж разом. Такі моменти не забуваються, – говорить ініціаторка й організаторка всіх свят у громаді, завідуюча сектором культури і туризму Білоцерківської сільської ради Наталія Лук’янець.

Цю ідею Н.А. Лук’янець виношувала давно. Поділилася нею з Білоцерківським сільським головою І. В. Лещенком, і він гаряче її підтримав.

І закипіла в громаді робота…

– До свята дитинства, що мало назву «Щоб сонце світило, а діти посміхались», були залучені всі працівники культури, – продовжує моя співрозмовниця. – Судіть самі: лише у фестивалі дитячої творчості взяли участь майже 20 дитячих колективів із нашої громади. Щоб підготувати маленьких артистів до виступів, художнім керівникам треба було продумати концертні номери, провести додаткові репетиції. Крім того, складовою свята була ігротека «Вмію, знаю, можу». У нас було шість окремих зон – шість столиків під парасольками, біля яких діти виконували різноманітні завдання: співали, відгадували загадки, складали пазли, читали тексти й відповідали на за- питання. Готували цікаві завдання, творчо оформляли кожну зону теж працівники культури. А потім на святі працювали з дітьми. Дуже вдячна за співпрацю й усім директорам шкіл.

До організації свята були залучені не лише культпрацівники, а й працівники сектору благоустрою.

Вони своїми силами виготовили та змонтували сцену в парковій зоні. І треба віддати належне цим майстровитим чоловікам: сцена вийшла на славу. Тож маленькі артисти, затамувавши подих від «справжності» свята, піднімалися на неї.

Громаді вдалося заощадити чималі кошти. До того ж ця конструкція розбірна, і хоча дещо громіздка, її можна перевозити в інші населені пункти. Тож сцена використовуватиметься на багатьох наступних заходах. А те, що в нашій громаді попереду ще чимало свят, немає жодних сумнівів.

Учасниками були всі

1 червня по обіді до парку Перемоги в Білоцерківці організовано підвозили автобусами жителів із усіх населених пунктів громади. Та судячи з кількості авто, припаркованих неподалік, чимало родин приїхали самостійно.

Ще до офіційного відкриття дитячого святав парку працював ігроленд. Діти виконували цікаві завдання й отримували за це купони – своєрідну валюту цієї дитячої країни. За неї можна було придбати іграшки, м’ячі, розвиваючі ігри та багато іншого. Тож залишатися пасивним спостерігачем ніхто не захотів: усі діти стали активними учасниками свята. Цікаво було спостерігати, як дитина прибіжить до вітрини, обере собі річ, яка сподобалася, а потім, порахувавши, що їй трохи не вистачає купонів, знову біжить до якогось зі столиків – «заробляти» ще.

Певно, сучасні діти не страждають від браку іграшок, та, виявляється, докласти зусиль, зароби- ти «гроші» й самостійно придбати якусь річ набагато важливіше, ніж просто отримати подарунок від дорослих.

Свято вирувало п’ять годин

О 15.00 Білоцерківський сільський голова І. В. Лещенко відкрив свято. Після цього артисти Полтавського академічного театру ляльок показали виставу «Кіт у чоботях», і діти та дорослі із задоволенням поринули в світ казки.

Не менш захоплюючими були виступи учасників фестивалю «Країна дитячих мрій». На сцену по черзі виходили солісти й цілі колективи, вони виконували пісні, танцювальні й музичні номери… Виділити якийсь один чи кілька виступів практично неможливо: всі артисти вражали майстерністю, оригінальністю, щирістю. Підкупали своєю дитячою безпосередністю й ведучі – Едуард Лук’янець та Анастасія Положишник.

Окрім артистів із Білоцерківки, у фестивалі взяли участь танцювальні колективи «Україночка» (с. Кротівщина), «Маргаритки» (с. Балюки) та віртуозний акордеоніст із Гоголевого Богдан Ставний – учень Миргородської музичної школи. Усі учасники (а це близько 120 дітей) отримали подяки й солодкі подарунки.

Але на цьому свято не закінчилося: його продовжили дорослі аніматори з Полтави, які привезли розважальну програму «Острів пригод», шоу мильних бульбашок та квістінг із повітряних кульок. І це ще не все: на святі можна було накласти аквагрим, поласувати солодощами, отримати повітряну кульку із символом Білоцерківської громади. Коли ж о 19.00 насичена програма добігла кінця, сповнені позитивних емоцій діти й дорослі неохоче полишали місце розваг.

Свято вдалося. На ньому справді світило сонце (погода не підвела) та посміхалися всі діти. Тож велелюдний захід запам’ятається надовго, передусім – щирою й невимушеною атмосферою та масовою участю в усіх заходах.

Зінаїда МАТЯШОВА
Фото Н. Лук’янець.