Нашу громаду обрали місцем проведення одразу двох чемпіонатів України

Із 7 по 14 липня в Красногорівці відбуваються одразу два всеукраїнських чемпіонати: 48-й Чемпіонат України серед юнаків із пішохідного туризму та 5-й Чемпіонат України серед юнаків із велосипедного туризму.

– Це не лише велика честь, а й відповідальність, – говорить Білоцерківський сільський голова, член оргкомітету з проведення чемпіонатів І.В. Лещенко. – До нас приїхали 30 команд із 22 областей України й м. Києва – загалом 330 спортсменів. Крім того, 45 суддів. Їх треба було розселити, нагодувати, створити всі умови для повноцінного перебування та участі в змаганнях.

Заїжджали учасники чемпіонатів та судді 7-8 липня. Їх розселили в приміщеннях Красногорівської школи, ПТУ №49, у наметах на території училища. 9-го липня в урочистій обстановці відбулося офіційне відкриття чемпіонатів. Наступного дня розпочалися самі змагання.

Туристи-пішохідники демонстрували майстерність на дистанціях ІV класу в командних змаганнях «Крос-похід» та «Смуга перешкод», змаганнях зі зв’язку, а велосипедники – на дистанції «Велоралі» та «Комплексній дистанції», яка поєднує велокрос, тріал, фігурне водіння велосипеда.

– Три роки поспіль Полтавщина організовувала та проводила змагання з пішохідного туризму в закритих приміщеннях на Кубок України, – розповідає директор Полтавського обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Станіслав Комісар. – Саме враховуючи цей досвід, нам доручили й організацію та проведення Чемпіонату України. Ми довго шукали підходяще місце, беручи до уваги різні чинники. Передусім це рельєф місцевості для проведення змагань. Він має бути складним і мати гори, підвищення, водойми та інші перешкоди, які повинні долати учасники. І саме такі місця є поблизу Красногорівки. Деякі змагання відбуваються в балці біля с. Дзюбівщина, деякі – на базі ТОВ «Мисливсько-рибальське господарство «Великобагачанське». Крім того, обираючи місце проведення змагань, ми враховували можливість розмістити велику кількість учасників, а також стан доріг, щоб команди з різних регіонів без проблем дісталися місця змагань.

Практично все це наявне в Красногорівці. За винятком кількох команд, які їхали з Миргорода вкрай незадовільною дорогою (але такий стан доріг, на жаль, в усій Україні), решта учасників та судді діставалися трасою міжнародного значення Харків–Київ, яка нещодавно відремонтована. Щоправда, на території Красногорівського ПТУ №49 не надто тінистий сад. Саме там установили намети для проживання деяких учасників змагань. У спеку дерева не створюють достатньо прохолоди. Та з іншого боку це й на краще, бо унеможливлює падіння великих гілок дерев. Тим більше, що напередодні сад привели до ладу: пообпилювали старі сухі гілки, викосили траву.

Станіслав Вікторович розповідає, що в чемпіонаті з пішохідного туризму беруть участь дуже сильні команди з різних областей, тож конкуренція велика. Члени полтавської команди – переважно новачки, бо досвідченіші туристи – школярі з Веприцької школи Гадяцького району – саме в цей час беруть участь у Всеукраїнських змаганнях «Сокіл» («Джура»).

– Мене особисто більше хвилює не перемога нашої команди, а організація самого чемпіонату, – щиро зізнається він. І додає, що задоволений роботою Білоцерківської сільської ради, керівництва обох навчальних закладів Красногорівки, а також ТОВ «Білагро», яке активно долучилося до організації чемпіонатів та забезпечення його учасників усім необхідним.

Зінаїда МАТЯШОВА