Запобігти отруєнню бджіл

З метою зведення до мінімуму негативної дії пестицидів на людей та довкілля систематично ведуться роботи щодо їх вдосконалення. До застосування не допускаються препарати без всебічного вивчення дії на теплокровних тварин, корисних комах, мікрофлору ґрунту та інше. До корисних комах відносяться зокрема і бджоли. Для запобігання їх отруєння та максимального збереження під час обробки рослин сільськогосподарські підприємства та фермери повинні суворо дотримуватись правил техніки безпеки при роботі з пестицидами.

Відповідно до статті 37 Закону України «Про бджільництво» з метою недопущення загибелі бджіл суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це органи місцевого самоврядування, населення та пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь токсичності і строк дії препарату. Оскільки господарства сповіщають населення про місце і час обробок пестицидами через сільську раду, то власники пасік повинні зареєструватись в сільській раді на території якої вона знаходиться.

Роботи з пестицидами, враховуючи вплив та безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні (18-20) години при мінімальних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивести не менше ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати на термін до п’яти діб в залежності від внесеного препарату. Враховуючи токсичність пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур які є медоносами потрібно проводити у фазу бутонізації до світання (в ранні та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на ріпаках та інші медоносних культурах в період цвітіння не допускаються.

Працівники, які працюють з отрутохімікатами, повинні пройти медичний огляд і мати допуск і посвідчення на роботу з отрутохімікатами.

Звертаюсь як до сільськогосподарських товаровиробників, так і до власників бджолосімей – пасічників. Розумійте один одного. Звичайно, бджола – це Господня муха. Але і виробництво ріпаку, соняшнику, реалізація їх насіння, зокрема і закордон, дають нашим громадянам роботу, зміцнюють економічно нашу державу, роблять її рівноправним бізнес-партнером у світовому співтоваристві.

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин
Управління фітосанітарної безпеки
ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області
В.Щербак