Про проведення з 01.04.2020 року перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам

Пенсійний фонд повідомляє про проведення з 01.04.2020 року перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам

З 1 квітня цього року працюючим пенсіонерам, котрі після призначення чи останнього перерахунку пенсії відпрацювали щонайменше 24 місяці, перерахують пенсії в автоматичному режимі, без особистого звернення пенсіонера до Пенсійного фонду.

Порядок проведення перерахунку пенсій особам, які після призначення (перерахунку) пенсій продовжують працювати, встановлено частиною 4 статті 42 Закону України  “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

У разі, якщо за два роки роботи після призначення чи попереднього перерахунку пенсії особа набула не менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок проводиться з урахуванням цього страхового стажу. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії може бути проведено із заробітної плати за періоди страхового стажу, починаючи з 01.07.2000 року до  моменту проведення перерахунку, із застосуванням показника середньої заробітної плати, який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

У разі, якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії набув менше 24 місяців страхового стажу, перерахунок пенсії буде проводитися не раніше, ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу, набутого після її призначення (попереднього перерахунку). Заробітна плата для обчислення пенсії не змінюється. Тобто заробіток, який отримувала особа після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, в такому разі не враховується.

Збільшення пенсії буде залежати від зарплати і тривалості страхового   стажу та визначатиметься для кожного пенсіонера індивідуально.

Тобто, якщо пенсіонер після призначення (перерахунку) пенсії працював і останній раз перерахунок з додаванням стажу відбувався не пізніше, ніж з 01.04.2018 року, то з 01.04.2020 року такий перерахунок відбудеться автоматично. При цьому наголошуємо, що звертатися за проведенням перерахунку не потрібно.

На Полтавщині робота по проведенню автоматизованого перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам завершена. Перерахунок з урахуванням страхового стажу та заробітної плати проведено 18,1 тис. пенсіонерів. Чисельність пенсіонерів, яким підвищено пенсію, становить майже 8,1 тис. осіб, середній розмір підвищення – 155 гривень.

Виплата пенсій в новому розмірі буде забезпечена в квітні 2020.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області