ОБЕРЕЖНО: КОРОНАВІРУС!

В Україні станом на 7 квітня зафіксовано 1462 випадки коронавірусної  хвороби COVID-19,всі 1462 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 45 летальних, 28 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 143 нові випадки.

Коронавірусна хвороба зафіксована в 24 областях, з них в Полтавській області 15 випадків, 14 дорослих та 1 дитина, двоє госпіталізовані, на самоізоляції знаходиться 1448 людей, 1796 людей пройшли самоізоляцію та виявилися здоровими.

Хочу ще раз нагадати, що COVID-19 передається крапельним та контактним шляхами. Вірус не циркулює в повітрі, а передається від людини до людини. Вірус не здатний переміщатися на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина вдихає під час кашлю чи чихання. ВІДСТАНЬ-ЦЕ ГАРАНТІЯ  БЕЗПЕКИ. Це фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої  людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 метра. Переважає контактний шлях зараження.

Вірус може  зберігати життєздатність на поверхні від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Наприклад, тип поверхні, температура і вологість навколишнього середовища. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей,техніку тощо.

Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають в зоні підвищеного ризику.

На початковій стадії COVID-19 має такі ж симптоми, як і інші гострі респіраторні захворювання. Визначити можуть тільки спеціальні тести.

Тому у разі появи перших симптомів  ГРВІ невідкладно зверніться до сімейного лікаря.

Не нехтуйте порадами фахівців про карантинні заходи та обмеження,  вони направлені на збереження вашого здоров’я і здоров’я ваших рідних та близьких.

Поборемо COVID-19 разом.

 

Віра Костенко – лікар із загальної гігієни відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Великобагачанського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Полтавській області