Встановлення факту належності правовстановлюючого документу

З роками не втрачає своєї актуальності питання встановлення фактів належності правовстановлюючих документів, яке виникає внаслідок того, що прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження особи, що зазначені в документі, не збігаються з відповідними відомостями, які зазначені у свідоцтві про народження або паспорті громадянина України.

І відповідно, громадяни не можуть використовувати такі правовстановлюючі документи, оскільки зазначені в них відомості про особу не відповідають записам у паспорті, свідоцтві про народження чи в інших документах.

Це могло бути викликано, зокрема, різними варіантами перекладу з російської мови на українську мову прізвища, ім’я, по батькові або допущенні технічні помилки при зазначенні відомостей про особу.

Зазвичай, в силу неуважності особа не помічає невідповідності зазначення відомостей про неї у документі, або при отриманні документа легковажно вважає, що ці розбіжності є не суттєвими та не намагається своєчасно їх усунути.

Перешкоди в переважній більшості виникають при необхідності оформлення майнових прав громадянина, наприклад, досить частими є випадки, коли при оформленні спадщини нотаріус виявляє помилку у свідоцтві про право власності на житло, і не приймає таке свідоцтво.

І зазвичай на цій стадії виникає необхідність усунення перешкод, які виникли внаслідок помилки при зазначенні відомостей про особу.

Як має вчинити громадянин, який виявив таку невідповідність у правовстановлюючих документах?

Для виправлення такої помилки у правовстановлюючому документі існують два шляхи:

Перший, позасудовий порядок, коли особа, яка виявила невідповідність у правовстановлюючому документі звертається до підприємства, установи, організації, що видали відповідний документ, з проханням виправити виявлену в ньому помилку. Це є найпростішим варіантом вирішення проблеми.

Органи, що видали правовстановлюючий документ, можуть виправити помилку в такому документі лише у тому разі, якщо в документах, на підставі яких видавався правовстановлюючий документ даної помилки не було, і помилка була допущена саме з вини органу, який його видав (технічна помилка).

Якщо у виправленні помилки відмовлено, або така установа ліквідована та архівні документи не збереглися, а орган в якому знаходиться архівна реєстраційна справа не наділений повноваженнями виправляти такі помилки, другим, і в даній ситуації єдиним способом вирішення питання є звернення до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

Куди звернутись

Така заява фізичної особи розглядається судом в порядку окремого провадження і подається до суду за місцем її проживання.

Хто має право звернутися до суду

Заяву про встановлення факту належності правовстановлюючого документа можуть подавати:

  • власники правовстановлюючого документа, яким необхідно довести належність цього документа;
  • спадкоємці – власника цього документа для оформлення спадкових прав;
  • утриманці померлого для одержання пенсії;
  • інші особи, які мають інтерес у встановленні факту.

До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про те, що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.

За результатами розгляду заяви суд виносить рішення, що є підставою для оформлення майнових або особистих немайнових прав громадян.

При цьому звертаємо Вашу увагу, що суд під час судового розгляду має встановити саме факт належності правовстановлюючого документу, а не факти, які підтверджуються цим документом. Судом лише встановлюється, що документ, виданий певній особі, в дійсності їй належить, але суд не вправі вносити виправлення у цей документ.

Для запобігання витрат власного часу та коштів, пов’язаних з судовим розглядом, слід уважно перевіряти правильність написання відомостей про Вас в документах і вимагати їх виправлень відразу.

У разі ж виявлення помилок згодом, прикладати зусиль для їх усунення, аби запобігти негативних наслідків, які можуть виникнути у майбутньому.

Карантин — це не перешкода для отримання безоплатної правової допомоги від держави!

У цей період Ви можете отримати правові послуги дистанційно:

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Полтавському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська37/40 з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00.

Також для вирішення питання правового характеру, звертайтеся до відділу «Великобагачанське бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання БВПД

  • написавши на нашу електронну пошту: velykobahachanske@legalaid.pl.ua
  • зателефонувавши на номери: (0545) 9-14-26; (095)356-03-39; (050) 195-91-53
  • необхідні документи також можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться за адресою: смт. Велика Багачка, вул. Каштанова, 19А, Полтавська область Великобагачанський район.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги –
0 800 213 103
(дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово)

• прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid та обговоривши її у нашому чаті – https://t.me/ualegalaidchat
• скориставшись правничою вікіпедієюWikiLegalAid – https://wiki.legalaid.gov.ua
Пам’ятайте, що карантин — це не перешкода для отримання правової допомоги від держави!