З 1 липня пенсію можна призначати автоматично

З 1 липня в Україні стартувала система автоматичного призначення пенсій.

Підставою для розвитку зазначеного сервісу стала постанова Кабінету Міністрів України «Про запровадження обліку трудової діяльності працівника, фізичної особи – підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі». Відтак, потурбувавшись про оформлення електронної трудової книжки, можна не відвідуючи пенсійні установи, оформити пенсію новим і зручним способом.

Процедура автоматичного оформлення пенсії складається з декількох нескладних кроків. По-перше, на вебпорталі Пенсійного фонду України слід заповнити анкетні дані, потім додати скановані копії необхідних документів і, нарешті, погодити автоматичне призначення пенсії й надіслати до Пенсійного фонду України на опрацювання.

Наразі на Полтавщині залучилися до цього сервісу 10 людей, які досягли пенсійного віку. Вони виявили бажання оформити пенсію дистанційно з використанням кваліфікованого електронного підпису, за наявними і завчасно поданими документами.

Довідково: послугу автоматичного призначення пенсій можна отримати через портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) з використанням кваліфікованого електронного підпису. При цьому особа повинна дати згоду на автоматичне призначення пенсії.