Діяльність персоналу Великобагачанського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області за 10 місяців 2020 року

Діяльність персоналу Великобагачанського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Полтавській області протягом 10 місяців 2020 року спрямовувалась на виконання завдань щодо реалізації державної політики у сфері виконання кримінальних покарань та пробації; реалізації досудової, наглядової та пенітенціарної пробації; організації взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування, громадськими та благодійними організаціями; забезпечення контролю за дотриманням прав людини і громадянина при виконанні покарань, не пов’язаних з позбавленням волі; розширення та зміцнення зв’язків із засобами масової інформації щодо всебічного висвітлення діяльності служби пробації з метою формування об’єктивної громадської думки про державну політику у сфері пробації.

З початку 2020 року по обліку сектору пройшло 76 осіб, з них 9 – жінок, неповнолітніх – 0. З яких 36 осіб перебуває на обліку, засуджених до покарань не пов’язаних з позбавленням волі та 1 особа, притягнутих до адміністративних стягнень у виді суспільно корисних робіт.

Із них:

  • засуджених до покарання у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатись певною діяльністю – 3 особи;
  • засуджених до громадських робіт – 3 особи;
  • засуджених до штрафу – 1 особа;
  • засуджених до виправних робіт – 1 особа;
  • звільнених від відбування покарання з випробуванням та звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років – 27 осіб;
  • порушники, до яких застосовано адміністративне стягнення у виді громадських робіт – 0 осіб;
  • порушники, до яких застосовано адміністративне стягнення у виді суспільно корисних робіт – 1 особа;
  • адміністративне стягнення у виді виправних робіт у І-му півріччі 2020 року не застосовувалося.

З початку року на адресу Великобагачанського районного сектору надійшло 37 ухвал суду про необхідність складення досудових доповідей. Загалом було підготовлено 36 досудових доповідей. Надано висновок про можливість виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк у 29 випадках.

Протягом 2020 року працівниками сектору направлено 5 матеріалів до Великобагачанського районного суду Полтавської області щодо скасування засудженим особам іспитового строку у зв’язку з невиконанням ними покладених на них судом обов’язків. Відповідно 4 подань суд прийняв рішення про відмову у скасуванні, 1 подання було задоволено Великобагачанським районним судом Полтавської області та засудженого було направлено в місця позбавлення волі, для відбування 3 років позбавлення волі.

На користь держави з початку 2020 року було перераховано 9391,40 грн. утриманих із заробітку засудженого до виправних робіт.

Протягом року з установ виконання покарань надійшло 12 повідомлення-запити, щодо осіб які відбувають покарання у виді позбавлення або обмеження волі та які готуються до звільнення, з них: щодо можливості проживання –10; щодо можливості працевлаштування –2. Працівниками сектору за всіма запитами вчасно проведено перевірки та направлено відповіді до установ виконання покарань.

З початку 2020 року на виконання до сектору надійшло 7 вироків суду про призначення засудженим покарання у виді штрафу на загальну суму 6800 грн. 6 засуджених осіб сплатили штраф, загальна сума 5950 грн. Одна засуджена не виконала вимоги ст. 26 КВК України та не повідомила про сплату штрафу (у розмірі 850 грн.) службу пробації у встановлений строк, зв’язку з чим до суду який призначив покарання направлено подання на підставі ст. 26 КВК України про розстрочку засудженій виплати несплаченої суми штрафу або заміни несплаченої суми штрафу покаранням у вигляді громадських, виправних робіт або позбавлення волі. Дане подання знаходиться на розгляді у Великобагачанському районному суді Полтавської області.

Особи, притягнуті до кримінального покарання чи адміністративного стягнення у виді громадських робіт відбувають покарання (стягнення) при сільських радах та селищних рад (об’єднаній територіальній громаді) Великобагачанського району. У поточному році проведено моніторинг питання прийняття рішень органами місцевого самоврядування про визначення видів та переліку об’єктів на яких порушники будуть відбувати кримінальне покарання у виді громадських робіт та адміністративні стягнення у виді громадських та суспільно-корисних робіт. За результатами проведеної роботи усіма органами місцевого самоврядування прийнято відповідні рішення.

За 10 місяців 2020 року по обліку Великобагачанського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області пройшло 6 осіб засуджених до покарання у виді громадських робіт та 1 особа притягнута до адміністративного стягнення у виді громадських робіт. Працівниками сектору проведено 7 перевірок за місцем відбування правопорушниками покарання та стягнення. За результатами складено акти перевірки.

З початку року по обліку Великобагачанського районного сектору філії ДУ «Центр пробації» в Полтавській області пройшло 3 особи, які притягнуті до адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт. На даний час на обліку перебуває 1 особа. Загальна сума коштів нарахованих за виконання порушниками суспільно корисних робіт для погашення заборгованості по аліментах та перерахованих протягом року на рахунки Великобагачанського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Полтавській області складає 4545,23 грн.

Пробація – дієвий механізм, оскільки, здійснюється діяльність за різними напрямками організаційних заходів, аналітичної роботи, ювенальної, пенітенціарної та наглядової пробації, виконання адміністративних стягнень, питань кадрового забезпечення та навчання персоналу, а також взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю.

Начальник Великобагачанського РС
філії Державної установи «Центр пробації»
в Полтавській області
майор внутрішньої служби Ксенія Латишева