«Кольоровий» тиждень толерантності в Білоцерківській школі

У рамках відзначення Міжнародного дня толерантності (16 листопада) та з метою формування в учнів загальнолюдських моральних цінностей, задля пропаганди принципів терпимості та розвитку толерантних відносин між усіма учасниками освітнього процесу з 16 по 20 листопада практичним психологом школи Трикур О.О. проведено «кольоровий» тиждень толерантності під девізом «Толерантність – шлях до миру та співпраці». План проведення тематичного тижня був насичений і різноманітний. Упродовж тижня всі учні школи брали активну участь у заходах. Щодня було висвітлено план дій на наступний день, оголошено правила, яких необхідно дотримуватися, адже кожен день був тематичним та не схожим на інші.

У понеділок було проведено анкетування на тему «Що таке толерантність», акцію «Створи квітку толерантності». Символ понеділка – зелений колір, який в психології означає ніжність, оздоровлення, безконфліктність.

Вівторок – День усмішки й гарного настрою – розпочинався з дому кожного учня й учителя, адже необхідно було підібрати в одязі чи аксесуарах жовтий колір, який, до речі, в психології означає позитив, оптимізм. На перервах учні початкової школи брали активну участь у акції «Знайди усмішку»: необхідно було зібрати якомога більше смайлів однієї тематики. Кожної перерви всі охочі могли потішити себе приємним «повідомленням» у рамках акції «Візьми з собою частинку гарного настрою» або ж стати учасниками фотоконкурсу «Подаруй світу усмішку».

Середа – День відкритості й тактовності. Колір дня – білий, що означає благородство, чесність, відкритість. На великій перерві проведено акцію «Долоньки», мета якої – викликати в учнів почуття вдячності та співчуття. Родзинкою цього дня була «хвилинка позитиву» для учнів початкової школи – «Комплімент кожному»: за обідом на столах діти знайшли побажання-компліменти. З учнями 3 класу проведено годину спілкування на тему «Що таке дружба».

Четвер минув під назвою «День взаєморозуміння та порозуміння». Кольором дня було обрано синій, що символізує оптимізм і спокій, пригнічує агресивність і руйнівні емоції. На перервах учні мали можливість пройти тестування на тему «Який ти друг», а також створили «Дерево толерантності» – символ життя, мудрості, духовної культури людства. З учнями 8 класу проведено тренінг «Назустріч толерантності».

П’ятниця – День ввічливості, колір дня – червоний, що діє як допінг, збуджує психіку людини, пробуджує в неї бажання діяти й просто піднімає настрій. Темою дня було голосування учнів 5-11 класів, в ході якого обирали «Найтолерантнішого працівника педагогічного колективу». Ось так весело, цікаво та змістовно промайнув тиждень толерантності у Білоцерківській школі.

Трикур О.О., практичний психолог
Білоцерківської ЗОШ І-ІІІ ступенів