Гострі кишкові інфекції та профілактика захворювань

У січні в Україні зафіксували 3 спалахи гострої кишкової інфекції, у результаті яких постраждали 36 людей.

Так, у місті Чорноморськ на Одещині унаслідок спалаху захворіли 24 людини, серед яких 23 вихованці дитячого садка та один працівник установи.

У 23 захворілих діагноз підтверджено лабораторно — виявлено бактерії роду сальмонела. Основна причина спалаху — порушення технології приготування їжі на харчоблоці та санітарних правил у дитячому закладі.

У Пустомитівському районі Львівської області захворіли четверо дітей.

У Кропивницькому на гостру кишкову інфекцію захворіли восьмеро учнів початкової школи.

18.02.2021 року зафіксовано спалах гострої кишкової інфекції ротавірусної етіології в дитячому садку м. Тернопіль.

В 11 дітей лабораторно виявили антиген ротавірусу.

Також встановлено спалах харчової токсикоінфекції в дитячому садку на Донеччині.

Захворіли семеро дітей.

Гострі кишкові інфекції — одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей.

Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликають бактерії чи віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться в сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширенішими симптоми гострих кишкових інфекцій є слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій потрібно вживати лише якісні продукти, купатися у чистих водоймах та дотримуватися п’яти наступних кроків до безпечної їжі:

1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.

Фактором передачі кишкових інфекцій може бути вода, забруднена виділеннями хворого чи носія інфекції. Найбезпечнішою є вода, що подається централізовано водопроводом. Замкнута система водопроводу виключає забруднення води хвороботворними мікроорганізмами.

Велику небезпеку становить вода відкритих водойм: вона може бути забруднена нечистотами, що скидаються з каналізаційних труб, або змиваються з поверхні грунту атмосферними опадами. Під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро, ставок і т. д.) намагайтеся не ковтати воду.

Криниці у сільських населених пунктах слід розташовувати як найдалі від можливого джерела забруднення (на відстані 20-30 метрів від дворових вбиралень, вигрібних ям, смітників). Отвір криниці слід щільно закривати кришкою і брати з неї воду тільки громадським відром.

Бережіть себе та близьких людей та виконуйте всі правила профілактики захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій.

Н.І.Чернецька, начальник відділу державного нагляду
за дотриманням санітарного законодавства
Великобагачанського управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області