Захисти себе від туберкульозу!

Всесвітній день боротьби із захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) в день, коли в 1882 році німецький мікробіолог Роберт Кох оголосив про зроблене їм відкриття збудника туберкульозу. У 1993 році рішенням ВООЗ туберкульоз був визнаний глобальною надзвичайною проблемою, а день 24 березня – Всесвітнім днем боротьби із захворюванням на туберкульоз. Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз був встановлений за ініціативи Громадського руху «Українці проти туберкульозу» Указом Президента України від 22 березня 2003 року.

Як показали проведені дослідження, сьогодні має місце недостатня інформованість населення України з питань профілактики, лікування та боротьби з туберкульозом. Щоб зупинити та перемогти туберкульоз усі мають зрозуміти, що без обізнаності населення про туберкульоз, боротьба з ним приречена на невдачу.

ВООЗ вважає туберкульоз більш смертоносним інфекційним захворюванням у світі, аніж ВІЛ/СНІД, гепатит та інші інфекційні і паразитарні хвороби разом узяті.

З 10 мільйонів нових випадків туберкульозу в світі тільки 7 мільйонів діагностовано, а це означає, що 3 мільйони чоловік з туберкульозом щорічно залишаються неврахованими.

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляється близько 24% нових випадків захворювання на туберкульоз. Ймовірними причинами такого великого відсотка не виявлення випадків туберкульозу може бути недостатній рівень діагностики, обмежений доступ до медичної допомоги певних категорій населення та пізнє звернення за медичною допомогою. Україна є однією з десяти країн з найвищим в світі тягарем захворюваності на мультирезистентний туберкульоз, тобто щонайменше 23% нових випадків туберкульозу, виявлених в Україні, не піддаються лікуванню звичайними протитуберкульозними препаратами, отже є резистентними, а більше 40% таких нових випадків вже мають деструктивну форму.

Туберкульоз – інфекційне захворювання, що викликається бактеріями туберкульозу (паличкою Коха), вражає переважно найбільші соціально дезадаптовані групи населення (біженці, мігранти, особи які перебувають в установах кримінально–виконавчої системи, особи без постійного місця проживання, алкоголіки, наркомани, тощо), спричиняє високу тимчасову та стійку втрату працездатності, вимагає тривалого комплексного лікування та реабілітації хворих. Негативні соціально–економічні наслідки, що спричиняються туберкульозом, дали підставу віднести цю хворобу до групи соціально небезпечних. Туберкульоз у людини викликається людським, бичачим, чи пташиним типами мікобактерій. Збудник туберкульозу дуже стійкий до впливу навколишнього середовища. Ультрафіолетове проміння вбиває його через 2 – 3 хв., кип’ятіння – протягом декількох хвилин.

Збудник в більшості випадків попадає через дихальні шляхи. Бактерії туберкульозу можуть виділятися під час кашлю з мокротинням, слиною, а також під час співу, розмови.

Основними симптомами захворювання на туберкульоз є :

– тривалий кашель (понад 2 тижні ), підвищення температури тіла, утруднене дихання, біль у грудях, поганий аппетит, різка безпричинна втрата маси (тає на очах), постійна слабкість, підвищена пітливість.

Більшу ймовірність захворіти має людина, у якої знижений імунітет.

На імунітет впливають: нераціональне харчування, зловживання алкоголем. тютюном, залежність від наркотиків, ВІЛ /СНІД, важкі фізичні і психічні навантаження, стрес, наявність хронічних захворювань, погані умови життя. Для профілактики туберкульозу обов’язкова вакцинація дітей (на 3 – 5 день у пологовому будинку) і їх ревакцинація – 7 – 14 років.

Щоб запобігти захворюванню на туберкульоз необхідно: повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатися спортом і загартовуватися, не проводити екзекуцій з своїм організмом (в вигляді різноманітних дієт розпочатих самостійно без консультації з лікарем – дієтологом).

Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. Якщо своєчасно звернутися і провести повний курс ефективного лікування (при тому не перериваючи курс лікування), то туберкульоз можна вилікувати.

Отже, у разі виникнення підозри на туберкульоз якомога швидше зверніться до лікаря. Не затягуйте і не займайтесь самолікуванням. Це пришвидшить і полегшить Ваше видужування.

Лікар по загальній гігієні Великобагачанського
управління ГУ ДПСС у Полтавській області
В.І.Костенко