КЛІЩІ НАСТУПАЮТЬ! Відпочивайте безпечно

Настала тепла пора року, яку ми довго очікували. Адже це величезний шанс кожному оздоровитися на лоні природи, в мальовничих куточках району та за його межами. Але тепло приносить і певні ризики. На одному з них зосереджу особливу увагу. Зокрема, йтиметься про іксодовий кліщовий бореліоз, або так звану хворобу Лайма. Природні осередки його виявлено у понад 180 населених пунктах, практично на всіх територіях нашої нашої області.

Кліщі – екзопаразити, що сприяють циркуляції збудників природно-вогнищевих захворювань. Вони можуть передавати різних збудників хвороб від одного господаря до іншого під час смоктання крові. Найактуальнішими серед трансмісивних природно-вогнищевих хвороб від кліщів у людини вважаються: хвороба Лайма (бореліоз), кліщовий енцефаліт, ерліхіоз. На даний час випадки цього захворювання реєструються в усіх регіонах нашої країни. На сьогоднішній день кількість випадків з підтвердженим діагнозом ХЛ невпинно зростає. Протягом 2019 року в Україні було зареєстровано 4482 випадки хвороби Лайма серед українців. Зокрема, 833 випадки зафіксували у жителів сільської місцевості, а 492-у дітей до 17 років. На жаль, поодинокі випадки хвороби Лайма реєструвалися в районі в 2019 та 2020 роках, в с. Дзюбино, Мостовівщина.

При укусі кліщів людина може інфікуватися збудником особливо небезпечної хвороби Лайма. Зараження цим збудником може привести до захворювання, яке характеризується різними клінічними проявами. Серед них найбільш характерними є ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця. Отже, кліщі в теплий період року несуть для людей велику загрозу, в цей час вони надто агресивні.

Найчастіше кліщі прикріплюються до одягу в лісі, саду, сквері, коли людина рухається, торкається гілок дерев, сідає на траву. Кліщ заповзає на шкіру людини і присмоктується, прикріпляється на різних частинах тіла. Присмоктується кліщ найчастіше в певних місцях він шукає тонку, ніжну шкіру (за вухом, під грудьми, в пахових ділянках). В більшості випадків присмоктування залишається непоміченим. Але потім на місці його прикріплення виникає свербіж, біль, почервоніння. Якщо ж організм людини не справляється, хвороба може переходити в інші стадії, вражаючи різні органи та системи організму, а це вже велика загроза для здоров’я та життя людини. Для того, щоб не допустити цього, необхідно захищати себе при відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, голову потрібно прикривати головним убором. Само- та взаємоогляди необхідно проводити під час прогулянки через кожні 2 години та ще раз вдома. Коли повернетеся додому, уважно огляньте не тільки себе і своїх рідних, але й одяг, квіти, ягоди, гриби, які Ви принесли, кота або пса, що Вас супроводжували. Дома слід відразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна цей одяг залишати біля ліжка чи спати в ньому.

Якщо кліщ усе ж таки присмоктався, необхідно негайно звернутися до медичних працівників. Запам’ятайте, що виділити кліща найкраще зможе фахівець. За відсутності такої можливості видалення проводять самостійно. Для цього потрібно змастити кліща олією, повільно видалити його разом із хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, взяти його пінцетом або петлею з нитки. Після видалення кліща, місце присмоктування замастити 3% розчином йоду, спиртом або одеколоном. Після видалення кліща ретельно вимити руки з милом, кліща спалити, обов’язково звернутися за медичною допомогою до лікувально-профілактичного закладу. Для відлякування кліщів можна використовувати репеленти, які реалізуються в аптечних мережах.

Будьте уважні, відпочивайте безпечно.

Лікар з загальної гігієни відділу
державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства управління
Держпродспоживслужби
Віра КОСТЕНКО