Карантинні вимоги при проведенні святкових масових заходів

Наближаються новорічно-різдвяні свята, проте коронавірусна інфекція у світі не збавляє обертів. Ледь не щодня збільшується кількість інфікованих. Існує великий ризик нового спалаху захворювань у перші тижні нового року.

Традиційно, в цей час збільшується кількість заходів, де в одному місці збирається велика кількість людей. Це може спричинити істотний ризик більш інтенсивної передачі COVID-19 під час свят.

У торгівельній мережі суттєво збільшується кількість відвідувачів, що в умовах карантину сприяє виникненню порушень протиепідемічних вимог: скупчення людей в торгівельних залах, недотримання соціальної дистанції між покупцями, недотримання маскового режиму. Аналогічні ризики створюються на передноворічних ярмарках, у закладах громадського харчування внаслідок проведення новорічних корпоративів, на площах перед новорічними ялинками. У закладах освіти, традиційно, в цей час розпочинається святкування Новорічних та Різдвяних свят.

Тому, при підготовці до свят слід приділити увагу заходам безпеки, які допоможуть максимально знизити ризики інфікування людей.

Щоб убезпечити себе та оточуючих у торгівельних закладах слід дотримуватись таких вимог:

  • як відвідувачі, так і працівники магазинів повинні перебувати у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках, що закривають ніс та рот;
  • дотримуйтеся соціальної дистанції з іншими відвідувачами, покупцями, яка повинна становити не менше 1,5 м, уникайте скупчень людей перед вітринами, прилавками, біля кас, тощо; пам’ятайте, що дозволяється одночасне перебування відвідувачів у закладах з розрахунку не більше однієї особи на 10 квадратних метрів площі зали обслуговування;
  • дотримуйтеся вимог особистої гігієни, місця для обробки рук антисептиками повинні бути обладнані на кожному вході до торгівельного закладу.

Якщо ви хочете відсвяткувати новорічні свята у затишному кафе, ресторані, вам потрібно знати наступну інформацію. До заходу допускаються особи, які мають документи, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.

Ви повинні чітко дотримуватися вказівок власників закладу та організаторів заходу щодо дотримання протиепідемічних вимог.

Традиційно, в цей час проводяться святкові заходи біля новорічних ялинок, святкові концерти, тощо. Заходи, що проводяться на свіжому повітрі, несуть меншу небезпеку щодо поширення коронавірусної інфекції, проте масові скупчення людей навпаки, сприятимуть її поширенню. Тому при проведенні заходів просто неба із розміщенням учасників стоя, територія заходу повинна бути огороджена, з метою контролю наявності документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.

Також, традиційно в цей період люди планують подорожі, різні поїздки (в гості до рідних, друзів). Проте, Міністерство охорони здоров’я України рекомендує українцям утриматися від поїздок під час пандемії на новорічні свята й канікули. Але якщо ви все ж вирішили поїхати, обов’язково подивіться інформацію про те, яка ситуація в країнах щодо COVID-19, умови візиту в інші країни. Це можна дізнатися на сайті Міністерства закордонних справ.

Занепокоєння також викликають походи один до одного в гості, що більш ризиковано в плані інфікування коронавірусами, ніж похід на ялинку.

І нарешті, пам’ятайте важливе правило: захворів – сиди дома! Якщо ви є хворим на коронавірусну інфекцію і перебуваєте на амбулаторному лікуванні, чи були в контакті з хворими, маєте зобов’язання щодо самоізоляції – сидіть вдома, не наражайте на небезпеку оточуючих, не порушуйте законодавство. Коронавірусна інфекція COVID-19 є дуже контагіозним захворюванням.

Ми всі повинні бути обачними і відповідальними, щоб провести ці чудові свята максимально безпечно і не допустити нового загострення ситуації із захворюваннями на коронавірусну інфекцію COVID-19.

Наталія Чернецька, заступник начальника відділу
державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Миргородського районного управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області