Ринок праці Полтавщини: попит і пропозиція

У 2021 році роботодавці поінформували службу зайнятості області про наявність 30,3 тисячі вакансій.

Найбільше вакансій – 29% – пропонувалися у сільському господарстві; 19% вакансій – на підприємствах переробної промисловості; 11% – в оптовій та роздрібній торгівлі; 7% – у будівництві.

У професійному розрізі найбільше пропозицій роботи мали робітники з обслуговування та експлуатації устаткування – 32%, кваліфіковані робітники з інструментом – 14%, представники найпростіших професій – 14%; сери торгівлі та послуг – 12%.

Станом на 1 січня 2022 року роботодавці заявили до Полтавської обласної служби зайнятості становила 1,8 тисячі актуальних вакансій, це на 15% більше, ніж на таку ж дату минулого року.

За видами економічної діяльності, більшість вакансій налічується на підприємствах переробної промисловості (34%), у транспорті, складському господарстві, поштовій та кур’єрській діяльності (11%), у оптовій та роздрібній торгівлі (10%), у будівництві (9%) і у охороні здоров’я та наданні соціальної допомоги (6%).

За професійними групами: найбільший попит роботодавців спостерігався на:

– кваліфікованих робітників з інструментом – 27% всіх поданих вакансій (швачка, електрогазозварник, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар-ремонтник),

– робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин – 21% (водій автотранспортних засобів, токар, машиніст екскаватора, фрезерувальник, машиніст розфасувально-пакувальних машин);

– професіоналів – 13% (інспектор (пенітенціарна система), інженер-конструктор, вчитель закладу загальної середньої освіти);

– працівників сфери торгівлі та послуг – 12% (продавці, поліцейський (за спеціалізаціями), охоронник, кухар);

– некваліфікованих працівників – 9% (підсобний робітник, вантажник, жилувальник м’яса та субпродуктів, комірник, двірник, прибиральник виробничих приміщень);

– фахівців – 8% (бухгалтер, електромеханік, сестра медична (брат медичний), майстер виробничого навчання, інспектор воєнізованої охорони, фахівець, механік, асистент вчителя).

У 2021 році послугами Полтавської обласної служби зайнятості скористалися 64,2 тисячі зареєстрованих безробітних.
Серед безробітних, які мали професійний досвід, 27% раніше працювали у сільському господарстві; 16% – в оптовій та роздрібній торгівлі; 15% – на підприємствах переробної промисловості; 13% – у державному управлінні й соціальному страхуванні.
Станом на 1 січня 2022 року послуги Полтавської обласної служби зайнятості отримували 17,9 тисячі зареєстрованих безробітних, що на 36% менше, ніж на цю ж дату минулого року.
Серед безробітних Полтавщини чоловіків і жінок майже порівну: 8,8 тисячі осіб (49%) – чоловіки, 9,1 тисячі (51%) – жінки.
За віковими групами: 25% зареєстрованих безробітних були у віці до 35 років; 28% – від 35 до 44 років; 30% – від 45 до 55 років; 17% – понад 55 років.
За освітою: 46% зареєстрованих безробітних мали вищу освіту, 42% – професійно-технічну, 12% – загальну середню.
На одне вільне робоче місце претендувало 10 безробітних (на 1 січня 2021 року – 18 осіб).
Найбільша нестача вакансій спостерігалася для представників таких професій: водій автотранспортних засобів, продавець продовольчих товарів, бухгалтер, кухар, спеціаліст державної служби. Не вистачає роботодавцям швачок, поліцейських, кондукторів громадського транспорту, фрезерувальників, інспекторів пенітенціарної системи, електромеханіків.

У 2021 році професійне навчання за направленням Полтавської обласної служби зайнятості пройшли близько 4 тисяч людей за 131 професією і напрямком. Безпосередньо на виробництві за індивідуальною формою навчалися 366 осіб, із них 326 пройшли стажування на робочих місцях.
Стажування здійснювалося під конкретне замовлення роботодавців за понад 60 напрямками. Зокрема, шукачі роботи стажувалися на посади менеджерів, фармацевтів, економістів, товарознавців, педагогів, медичних сестер, обліковців, кухарів, адміністраторів, продавців -консультантів, електрогазозварників та іншими.