Рекомендації щодо проведення йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії

Йодна профілактика (ЙП) – запобігання опроміненню щитоподібної залози радіоактивними ізотопами йоду (далі – РІЙ) за допомогою препаратів стабільного йоду – спрямована, насамперед, на захист щитоподібної залози від накопичення РІЙ (131-135І), що надходять на початковому етапі радіаційної аварії інгаляційним шляхом. Йодна профілактика належить до термінових (невідкладних) заходів, спрямованих на запобігання негативного впливу ранньої фази радіаційної аварії.

Для захисту щитоподібної залози від накопичення РІЙ застосовуються препарати стабільного йоду – калій йодид (КІ) або альтернативні препарати.

Населення, яке проживає на території, де є загроза забруднення РІЙ, приймає профілактичну дозу препарату КІ тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення ЙП.

Оповіщення здійснюється відповідно до вимог пункту 10 Порядку здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення України у разі виникнення радіаційної аварії, затвердженого наказом Державної інспекції ядерного регулювання України від 08.11.2011 № 154, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25 листопада 2011 р. за № 1353/20091.

Протипоказання до прийому препаратів стабільного йоду:

  • наявність (у тому числі і в анамнезі) захворювань щитоподібної залози, зокрема гіпертиреозу різної природи;
  • підвищена чутливість до йоду;
  • герпетиформний дерматит Дюринга;
  • гіпокомплементемічний васкуліт;
  • геморагічний діатез;
  • кропив’янка, туберкульоз легень, нефрит, нефроз, піодермія.

У надзвичайних ситуаціях, за відсутності таблетованої форми КІ, як виняток, можуть бути використані інші препарати, що містять йод: спиртовий розчин йоду та розчин Люголя.

Застосування для ЙП розчину Люголя, а особливо спиртового розчину йоду, повинне розглядатися, як виняткова, а не рівноцінна заміна таблетованої форми КІ,у зв’язку з високою токсичністю атомарного йоду, що входить до складу спиртового розчину йоду та розчину Люголя, у порівнянні з таблетованою формою КІ. Застосування цих альтернативних препаратів проводиться винятково медичним персоналом та у відповідному дозуванні.

Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не позначається на стані здоров’я дітей та дорослих. Тривала блокада функції щитоподібної залози після багаторазового прийому великих дозувань йодовмісних препаратів збільшує ризик гіпотиреозу (зниження функції щитоподібної залози). Для осіб різного віку ризик гіпотиреозу та його наслідків для стану окремих органів і систем організму або організму в цілому можуть бути різними.

Детальніше за посиланням: https://cutt.ly/TA95h4D

Галузь: Охорона здоров’я