День пам’яті та примирення і День перемоги

З метою належного відзначення у 2022 році Дня пам’яті та примирення 8 травня і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня проведення відповідних тематичних заходів відбуватиметься із дотриманням вимог законодавства та обмежень воєнного стану.

Друга світова війна, у якій загинуло від 50 до 85 мільйонів людей, стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства. Україна вшановує пам’ять кожного, хто боровся з нацизмом, а також інших жертв війни. Та війна стала можливою через змову антигуманних режимів – нацистського і радянського. Крім того, слабкість, страх і нерішучість західного світу заохочували агресорів до все більшого масштабу злочинів.
Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції і зробили значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками гітлерівської Німеччини. Ціною стали надзвичайні втрати упродовж 1939 – 1945 років українців та представників інших національностей, які проживали на нашій землі. Тоді загинуло понад вісім мільйонів осіб. Ми добре знаємо ціну війни, тому для нас головне – мир. І ми категорично проти намагань РФ привласнити перемогу над нацизмом. Це спільна перемога десятків країн і народів.

Упродовж 8-9 травня з урахуванням поточної воєнної ситуації та стану громадської думки можливе проведення лаконічних, без участі офіційних осіб, церемоній покладання від органів влади вінків до пам’ятників загиблим воїнам. Важливо передбачити можливість вшанувати як ветеранів Другої світової війни, так і всіх, хто постраждав від нацизму: дітей війни, колишніх в’язнів концтаборів, військовополонених, остарбайтерів, усіх, хто двічі пережив нацизм – тоді і зараз.
Також важливо вшанувати пам’ять загиблих українських воїнів у російсько-українській війні, приділити увагу сім’ям загиблих героїв та надати відповідну допомогу.

Під час відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пропонуємо використовувати виключно державні символи України, забезпечити встановлення (вивішування) у ці дні Державного Прапора України на будівлях органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій. Емблемою відзначення залишається стилізована квітка маку з написом: 1939 – 1945.

З повагою, заступник Керівника Офісу Президента України К. Тимошенко