Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти інформує про організацію та проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту

Через широкомасштабну агресією російської федерації проти України та активні бойові дії на території країни розроблено новий механізм забезпечення права громадян України на доступ до вищої освіти в умовах, які склалися у країні на сьогодні, – вирішено питання щодо проведення у 2022 році замість зовнішнього незалежного оцінювання національного мультипредметного тестування (далі – НМТ).
Висловлюємо вдячність всім керівникам закладів освіти за роботу у надскладних умовах щодо реєстрації своїх учнів\слухачів\студентів на зовнішнє незалежне оцінювання та доведення до них персональної інформації щодо доступу на інформаційні сторінки, які вони будуть використовувати для організації участі у НМТ.

Про нормативно-правове забезпечення організації та проведення НМТ
Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України (далі – МОНУ) від 15.04.2022 № 345 втратив чинність наказ МОНУ від 05.05.2021 № 498 «Деякі питання проведення у 2022 році зовнішнього незалежного оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти».

Відповідно до наказу МОНУ від 27.04.2022 № 392 від 13.10.2021 втратив чинність наказ МОНУ від 13.10.2021 № 1098 «Про затвердження Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році» та затверджено Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році (далі – Порядок прийому).
Порядком прийому визначено нову форму вступного випробування у 2022 році – оцінювання підготовленості вступника до здобуття вищої освіти, що проводиться у тому числі у формі НМТ і передбачає оцінювання результатів навчання з української мови, математики та історії України, яке здійснюється Українським центром оцінювання якості освіти.

Наказом МОНУ від 12.05.2022 № 433 затверджено Порядок проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту (далі – Порядок проведення НМТ). Наразі документ проходить процедуру юстування.
Порядок проведення НМТ визначає основні засади підготовки та проведення у 2022 році НМТ для оцінювання результатів навчання, здобутих на основі повної загальної середньої освіти, у тому числі регламентує особливості проведення НМТ у формі комп’ютерного онлайн-тестування, створення спеціальних умов проходження іспиту для осіб з особливими освітніми потребами, зумовленими станом здоров’я, порядок визначення результатів НМТ.

Наказом МОНУ від 12.05.2022 № 434 «Про організацію та проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту» затверджено Календарний план організації та проведення у 2022 році національного мультипредметного тесту (далі – Календарний план).
Календарним планом передбачено проведення НМТ в три сесії:
– основна: 18 липня – 10 серпня 2022 року;
– додаткова: 16-20 серпня 2022 року;
– спеціальна: 12-16 вересня 2022 року.

Про мережу пунктів проведення НМТ
На запит МОНУ обласні військові адміністрації визначали перелік населених пунктів у відповідних регіонах, де безпекова ситуація дозволяє провести НМТ. Цей перелік з урахуванням актуальної інформації про райони проведення бойових дій і тимчасово окуповані території затверджено наказом МОНУ від 16.05.2022 № 445.
Звертаємо увагу, що з урахуванням зміни безпекової ситуації на території Харківської області перелік населених пунктів доповнено окремим територіями Харківської області.
Окремо зауважуємо, що МОНУ затверджено перелік країн і міст Європи, де зможуть пройти НМТ учасники, які змушені були виїхати за межі нашої країни.
З міркувань безпеки назви населених пунктів, де відбудуться тестування не будуть опубліковані. Однак учасники на своїх інформаційних сторінках матимуть змогу за допомогою спеціального сервісу вибрати з наданого переліку найзручніший для доїзду населений пункт.
Відповідно до Календарного плану підтвердження абітурієнтами на інформаційних сторінках бажання взяти участь у НМТ, вибір населеного пункту, найбільш наближеного до місця їх перебування в період проведення основної сесії НМТ відбувається з 20 травня до 07 червня 2022 року.
Звертаємо увагу, що безпековий стан у різних регіонах країни може змінюватися і відповідно буде здійснюватися коригування переліку населених пунктів, де проводитиметься НМТ, тож у разі загострення ситуації – окремі населені пункти можуть бути вилучені із переліку і навпаки.

Відповідно до Календарного плану уточнення вибору населеного пункту для проходження НМТ учасниками НМТ на їхніх інформаційних сторінках відбуватиметься з 21 червня до 07 липня 2022 року.
Учасники, які не зможуть дістатися до місць проведення основної сесії НМТ, зможуть подати заявки для участі в додатковій або спеціальній сесіях тестування.

Окремо звертаємо увагу колег з тимчасово окупованих територій Харківщини. Проведення додаткової та спеціальної сесій розраховано в основному саме на забезпечення права громадян України на доступ до вищої освіти з таких територій. Український та Харківський регіональний центри оцінювання якості освіти готові надавати вам консультації у будь-який час.

Про особливі (спеціальні) умови, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення НМТ
Звертаємо увагу, що згідно з пунктом 6 розділу IV Порядку проведення НМТ для учасників НМТ з особливими освітніми потребами, зумовленими станом здоров’я, відповідно до їхніх реєстраційних даних створюються особливі (спеціальні) умови, зазначені у Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1708/29838, за кодами 0103, 0104, 0202, 0203, 0206, 0304, 0305, 0306, 0401, 0702.
Для осіб, які потребують створення умови за кодом 0101, потрібна для проходження НМТ інформація в аудиторії надається у вигляді тексту (у роздрукованому та/або електронному вигляді) без залучення перекладача жестової мови (перекладача- дактилолога).
Для осіб, які потребують створення умови за кодом 0204, надається можливість змінювати масштаб зображення на екрані під час проходження комп’ютерного онлайн – тестування.
Технологія проведення НМТ не потребує створення умов за кодами 0102, 0105, 0201, 0501.

Також, звертаємо увагу, що згідно з пунктом 3 розділу VIII Порядку прийому замість НМТ можуть проходити вступні випробування у формі індивідуальної усної співбесіди деякі визначені категорії, у тому числі:

  • «особи, яким за рішенням регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти відмовлено в реєстрації для участі в 2022 році в зовнішньому незалежному оцінюванні через неможливість створення особливих (спеціальних) умов (за умови подання до приймальної комісії закладу вищої освіти копії медичного висновку за формою первинної облікової документації № 086-3/о «Медичний висновок про створення особливих (спеціальних) умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання», затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900 «Деякі питання участі в зовнішньому незалежному оцінюванні та вступних іспитах осіб, які мають певні захворювання та/або патологічні стани, інвалідність», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1707/29837, що завірений підписом секретаря регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти і печаткою регіонального центру оцінювання якості освіти, та відповідного витягу з протоколу засідання регламентної комісії при регіональному центрі оцінювання якості освіти);
  • вступники з числа осіб з порушенням зору, які використовують(вали) в процесі навчання шрифт Брайля та потребують створення особливої (спеціальної) умови за кодом 0205 Переліку особливих (спеціальних) умов, що створюються для осіб з особливими освітніми потребами в пунктах проведення зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України від 29 серпня 2016 року № 1027/900, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2016 року за № 1708/29838;
  • особи, яким на запит щодо можливості створення спеціальних умов для проходження національного мультипредметного тесту Українським центром оцінювання якості освіти надано відмову в їх створенні через відсутність організаційно-технологічних можливостей (за умови подання до приймальної комісії закладу вищої освіти медичного висновку, у якому зазначено про необхідність створення певних умов для проходження національного мультипредметного тесту, та відповідного підтвердження Українського центру оцінювання якості освіти про неможливість їх створення)».

Інформуємо, що для підтвердження неможливості створення спеціальних умов для проходження НМТ необхідно звернутися до Українського центру оцінювання якості освіти із відповідним запитом та медичним документом, у якому вказано на конкретні спеціальні умови для проходження НМТ.
Зауважуємо, що Порядок прийому не визначає особливостей проведення вступних випробувань для осіб, які оформили відповідні медичні документи про захворювання або патологічний стан, що може бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання. За роз’ясненнями з цього питання просимо звертитися до конкретного ЗВО, до якого абітурієнт планує вступати, або до МОНУ.

Віримо у перемогу, ЗСУ та освітян! Слава Україні!

З повагою,
Харківський регіональний центр оцінювання якості освіти