Обережно, ботулізм!

За 5 місяців 2022 року в Україні зареєстровано 23 випадки ботулізму з 26 постраждалими, 2 хворих померло. Летальні випадки пов’язані із вживанням паштету м’ясного домашнього виготовлення, риби «тараньки» придбаної у містах стихійної торгівлі та в’яленої риби домашнього виготовлення.

В Полтавській області зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм, за результатами розслідування встановлено, що випадок пов’язаний з вживанням в’яленої риби домашнього виготовлення.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком – мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Симптоми ботулізму – порушення зору (хворого турбує “сітка або туман” перед очима, двоїння предметів, важкість читання), спрага, сухість слизових оболонок, подразнення в горлі, біль під час ковтання, головний біль, запаморочення, безсоння, загальна слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Профілактика ботулізму.
Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
  • м’ясних та грибних консервів;
  • консервів домашнього виробництва;
  • продуктів, щодо яких ви не впевнені, що вони зберігались та/або транспортувались належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Лікування ботулізму – за найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та введення ботулінічного антитоксину.

Миргородське районне управління
Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області