До відома депутатів сільської ради, посадових осіб місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, організацій та установ комунальної форми власності

Звертаємо вашу увагу на неухильне виконанння вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Відповідно до положень названого закону депутати місцевої ради, посадові особи місцевого самоврядування виконавчого комітету Білоцерківської сільської ради, керівники та працівники підприємств, організацій та установ комунальної форми власності зобов’язані:

  • володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків;
  • застосовувати державну мову при проведенні засідань, заходів, зустрічей та в робочому спілкуванні;
  • інформувати громадян про свою діяльність державною мовою;
  • брати до розгляду документи, складені державною мовою:
  • надавати відповіді на звернення фізичних та юридичних осіб на державній мові;
  • використовувати в роботі винятково комп’ютерні програми з користувацьким інтерфейсом державною мовою.

Наголошуємо, що порушення мовного закону може мати наслідки для порушників. За невиконання вимог мовного законодавства каратимуть попередженням або штрафом. Зокрема, йдеться про штраф у розмірі від 3400 до 8500 грн. Водночас, за повторне протягом року порушення розмір штрафу становитиме від 8500 до 11900 грн.

Тому з метою сприяння функціонуванню української мови у сферах суспільного життя на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови, який складає адміністративні протоколи та застосовує стягнення.