До уваги сільськогосподарським підприємствам, фермерським господарствам і фізичним особам підприємцям про необхідність отримання допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами

Кожного року з початком весняно-польових робіт в господарствах області розпочинається комплекс агротехнічних заходів. Один із агроприйомів – роботи пов’язані із застосуванням пестицидів і агрохімікатів.
Відповідно до статті 18 Закону України «Про захист рослин», статті 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та Державних санітарних правил ДCанПіН 8.8.1.2.001-98, підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни зобов’язані допускати до робіт, пов’язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли згідно з цим Законом спеціальну підготовку та мають на те відповідне посвідчення і допуск, що видаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері захисту рослин щороку.

Згідно «Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 2 вересня 2015р. №667, Держпродспоживслужба України є центральним органом виконавчої влади, який реалізує державну політику у галузі захисту рослин. Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відповідно до положення, є територіальним органом Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 1995р. №746 «Про затвердження Порядку одержання допуску (посвідчення) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами», визначено, що підставою для видачі такого допуску є посвідчення про проходження спеціальної підготовки з питань безпечного виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами та медична книжка (згідно форми, що визначено Постановою КМУ України № 746 від 18 вересня 1995 р.) з висновком медичної комісії про відсутність протипоказань за станом здоров’я.

При цьому слід зазначити, що згідно Постанови КМУ від 16 березня 2022 р. №297 «Деякі питання перевезення (транспортування), зберігання, застосування та торгівлі пестицидами і агрохімікатами» установлено, що строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, виданих відповідно до Закону України «Про пестициди і агрохімікати» та дійсних станом на 1 січня 2022 р., продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

Особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, повинні мати при собі під час виконання роботи допуск, медичну книжку і наряд на виконання такої роботи.

Виконання роботи з пестицидами і агрохімікатами особами, які не мають допуску, забороняється.
Навчання із видачею посвідчення здійснюють державні фітосанітарні інспектори Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.
Оплата за надану послугу регламентує Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13 лютого 2013 року №96.

Для проходження навчання підприємствам, фермерським господарствам, установам, організаціям та громадянам, які використовують засоби захисту рослин для боротьби з шкідливими організмами (хворобами, шкідниками, бур’янами, тощо) та проводять торгівлю цими препаратами, необхідним є подання письмової заяви до Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області за адресою: смт. Шишаки, вул. Партизанська, 6 ( 2 поверх) та детальну інформацію щодо отримання допусків (посвідчень) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами можливо отримати звернувшись за телефоном (05352) 92116 або 0993032883.
Допущення до роботи з пестицидами осіб, які не мають допуску є порушенням Закону України «Про захист рослин».
Звертаємо вашу увагу, що згідно ст. 21 порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законом. Відповідальність за порушення законодавства про захист рослин несуть особи, винні у не проходженні спеціальної підготовки та неотриманні відповідного допуску та посвідчення на право проведення робіт, пов’язаних з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею засобами захисту рослин.
Проходження навчання та отримання працівниками сільськогосподарського підприємства та фермерського господарства допуску до робіт з пестицидами і агрохімікатами дозволить більш якісно і безпечно проводити комплекс робіт із захисту сільськогосподарських культур, зменшить ризики потрапляння пестицидів на прилеглі території, а також сприятиме діяльності аграрного сектору економіки у правовому полі.

Державний фітосанітарний інспектор
Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області, Л.М. Білокіз