Грошові виплати громадянам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною

    01.01.2023 року набрав чинності Закон України “Про щомісячну грошову виплату деяким категоріям громадян” від 27.07.2022 № 2454-ІХ (далі – Закон № 2454-ІХ). Дія Закону № 2454-ІХ поширюється на деякі категорії громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також на членів сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

    До деяких категорій громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, належать особи, які брали безпосередню участь у захисті суверенітету і територіальної цілісності України та:

  1.  яким, починаючи з 2014 року, присвоєно звання Герой України з врученням ордену “Золота Зірка”;
  2.  яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом Богдана Хмельницького трьох ступенів;
  3.  яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом “За мужність” трьох ступенів;
  4.  яких, починаючи з 2014 року, нагороджено орденом княгині Ольги трьох ступенів.

    До членів сім’ї загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, на яких поширюється дія цього Закону, належать особи, визначені статтею 3 Закону № 2454-ІХ.
      Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 20 січня 2023 р. № 79 “Деякі питання призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким в категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності і України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною” (набрала чинності 02.02.2023) (далі — Постанова).

    Постановою затверджений Порядок призначення і виплати щомісячної грошової виплати, Порядок використання коштів державного бюджету, а також зразок Заяви про призначення щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян.

    Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінсоцполітики. Розпорядником бюджетних коштів нижчого рівня є Пенсійний фонд України.

    Щомісячна грошова виплата призначається незалежно від того, чи перебуває заявник на обліку в органах Пенсійного фонду як одержувач пенсії (щомісячного довічного грошового утримання). При цьому особам, які одночасно мають право на отримання щомісячної грошової виплати та пенсії відповідно до Закону України “Про пенсії за особливі заслуги перед Україною” чи на підвищення та/або надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання, або державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, відповідно до законів України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, “Про жертви нацистських переслідувань”, такі виплати провадяться за їх вибором за однією з підстав.

    Документи необхідно подавати до Пенсійного фонду України (в паперовому вигляді або через портал електронних послуг). Насамперед, йдеться про документи, які підтверджують отримання нагороди і участь у бойових діях.

Департамент соціального захисту населення