Остерігайтесь підробок при закупівлі пестицидів в 2023 році!

З метою захисту посівів сільськогосподарських культур від шкідливих організмів, відповідно до запланованих посівних площ польових культур урожаю 2023 року аграрії планують придбання засобів захисту рослин.

Оскільки шкідники, хвороби та бур’яни можуть значно зменшити врожайність продовольчих культур та погіршити їх якість і перетворити на неїстівні, тому крім використання ґрунтообробних машин, якісного насіння, мінеральних добрив, важливе значення має застосування високоякісних та ефективних засобів захисту рослин – пестицидів.

На український ринок пестицидів потрапляє величезна кількість підробленої продукції.

Найбільш чутливі до підробок: ринок дрібної упаковки для роздрібного продажу населенню — до 50%. Варто знати, що пестициди для роздрібного продажу населенню в жодному разі не розфасовують у вигляді медичних ампул, пігулок, капсул, шприців тощо.

Фальсифіковані пестициди становлять особливу небезпеку, оскільки інформація про їх хімічний склад невідома, тому неможливо її визначити у продуктах або рослинах. Підробки пестицидів можуть бути доволі якісними підробленими копіями представлених на ринку запатентованих найбільш відомих препаратів або торгових марок, які важко відрізнити від справжніх товарів. Підробки, навіть за наявності діючої речовини, аналогічної тій, що є в оригінальному препараті, містять допоміжні речовини (стабілізатори, ад’юванти, барвники тощо) невідомого походження, що можуть формувати непередбачені шкідливі сполуки. Це може бути суто технічні домішки, які мають найнесподіваніші якості й активність, або більш дешеві речовини, часто токсичні, покликані замінити собою якісні компоненти оригінального препарату та зробити підробку дешевою. Дія від застосування таких пестицидів — непередбачувана, а завдана шкода — істотна та тривала.

Питання фальсифікованих засобів захисту рослин стоїть дуже гостро, адже воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, які мають бути абсолютно БЕЗПЕЧНИМИ для споживання.

Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин» та іншими нормативно-правовими актами.

Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів», а продукція у дрібній розфасовці має бути в списку препаратів, дозволених для роздрібного продажу населенню. Відсутність у «Переліку …» назви даного препарату є ознакою, що його продаж незаконний.

Основні види підробок:

  • відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми;
  • зниження вмісту діючої речовини;
  • продаж замість препарату невідомих речовин;
  • продаж низькоякісних копій під назвою оригінальних препаратів.

Рекомендації споживачам, щодо вибору засобів захисту рослин:

Купуючи препарати, звертайте увагу на інформацію, зазначену на упаковці. Інформація на етикетці повинна бути надрукована чітким шрифтом, українською мовою. На етикетках оригінальних препаратів обов’язково має бути вказано назву препарату, діючу речовину, номер ТУ або ДСТУ, номер партії, масу або вагу препарату, дату виготовлення, термін придатності, назву фірми-виробника і фірми-фасувальника, адресу й телефон фірми-виробника, культури і об’єкти, для обробки яких призначено препарат, спосіб і норму витрати, термін очікування, запобіжні заходи при роботі з препаратом.

Сільськогосподарські підприємства і фермерські господарства при закупівлі пестицидів звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні показники на кришці тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки.

Не купуйте підозріло дешеві, прострочені препарати у пошкодженій упаковці або без етикеток.

Роздрібні засоби захисту рослин для населення не розфасовуються в медичну тару.

Не забувайте, що кожне торгове місце повинно мати сертифікати якості препаратів з номером, який повинен збігатися з номером партії на упаковці препарату. Якщо у вас виникли підозри з приводу якості продукції, яку ви маєте намір придбати, не соромтеся поцікавитися у продавця наявність сертифіката.

Наслідки застосування фальсифікату.

Ось лише неповний перелік того, що чекає на всіх нас при використанні фальсифікованих пестицидів:

  • Часткове чи повне знищення врожаю.
  • Відсутність ефекту бажаної дії від підроблених гербіцидів, інсектицидів та фунгіцидів.
  • Забруднення зовнішнього середовища, поверхневих та ґрунтових вод;
  • Погіршення родючості ґрунтів.
  • Непридатна до споживання сільськогосподарська продукція, забруднена залишками заборонених шкідливих речовин та домішок.
  • Шкода здоров’ю людини під час внесення препарату.
  • Порушення репродуктивної функції людського організму.
  • Незворотній розлад імунної та нервової систем.
  • Вроджені каліцтва.
  • Суттєві матеріальні збитки.
  • Зіпсована репутація фермера як постачальника якісної та безпечної продукції.

При цьому основна небезпека криється в тому, що наслідки застосування фальсифікату неможливо навіть гіпотетично спрогнозувати! Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї! Для певних представників фауни контакт із підробленими пестицидами закінчується фатально.

Пам’ятайте, дотримання цих правил сільськогосподарськими підприємствами і фермерськими господарствами при закупівлі пестицидів, забезпечать збереження посівів та урожай сільськогосподарських культур!

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області застерігає, що фальсифіковані пестициди шкідливі для Вашого здоров’я, небезпечні для довкілля, токсичні для продукції!

               

Державний фітосанітарний інспектор
Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області,
Л.М. БІЛОКІЗ