Осучаснення пенсій: чому очікування і власні розрахунки деяких пенсіонерів не виправдалися

Нині на Полтавщині налічується 410,5 тис. осіб пенсійного віку, у числі яких 21,8 тис. представників силових структур. Масштабне осучаснення пенсійних виплат, яке з 1 березня 2023 року охопило Україну, торкнулося 407 тисяч мешканців регіону, або 99% пенсійного контингенту. Отже, існує лише один відсоток громадян, розмір пенсій яких поки що залишився незмінним, і частина одержувачів, які залишилися невдоволеними тим, що розмір пенсії зріс лише на 100 гривень. Саме тому до пенсійних установ нині надходить чимало звернень і запитань пенсіонерів, очікування і власні розрахунки яких не виправдалися.

Відповідно до урядовогорішення, розмір індексації пенсій з 1 березня 2023 р. становить 19,7%. Однак, як завжди відбувається під час таких перерахунків, розмір підвищення розраховується індивідуально, залежно від категорії одержувачів.

Цьогоріч провели індексацію для тих осіб, які зазвичай під таке підвищення не потрапляли, тому 100 гривень – це нижня межа, яку отримають усі пенсіонери, що підпадали під індексацію. Тим часом верхня межа – 1500 гривень –булла встановлена для попередження зростання нерівності між розмірами пенсій.

Чому 100 гривень? У одних одержувачів пенсія переглядалася, але через об’єктивні причини залишилася на тому ж рівні, адже розрахункова пенсія нижча за прожитковий мінімум, а при індексації перераховують не всю пенсію, а саме розрахункову. Щоб фінансово підтримати таких пенсіонерів, в уряді вирішили додати їм цього разу по 100 гривень. Окрім того, всім громадянам, які стали пенсіонерами нещодавно, з 2020 по 2022 рік, виплати підвищили лише на 100 гривень.

Для яких категорій пенсіонерів індексація пенсій у нинішньому році взагалі не передбачена? Таких категорій чотири, зокрема:

  • працюючіпенсіонери, у яких невеликий страховий стаж, а розрахунковийрозмірїхньоїпенсіїнижчий за 2100 гривень;
  • колишніпрацівникипрокуратури;
  • громадяни, якіотримуютьпенсії у розміріпонадмаксимальнуможливу суму, встановленузаконодавствомУкраїни (нині це 20 930 грн);
  • одержувачіщомісячногодовічного грошового утримання (судді).

Яким категоріям пенсіонері вслідочікувати на осучаснення виплат пізніше? Згідно із постановою уряду, з 1 липня 2023 р. на 19,7% будуть про індексовані пенсії  науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області