Опісторхоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини сибірської або кошачої двовустки і характеризується переважним ураженням жовчних утворень, печінки та підшлункової залози.
Опісторхоз широко поширений серед населення, яке проживає у басейнах річок Дніпра та його притоків (Сейму, Сули, Ворскли, Псла). Значні осередки опісторхозу зареєстровані в Чернігівській, Сумській та Полтавській областях.
У Миргородському районі у 2022 році зареєстровано 14 випадків опісторхозу, у т.ч. 5 – із сімейного вогнища. Причиною захворювання стало вживання в їжу малосольної (секундай) та недостатньо просмаженої річкової риби домашнього приготування.
Збудником опісторхозу є гельмінт Opistorchis felineus, який паразитує в організмі основних господарів, якими є: людина, коти, собаки, лисиці, песці та ін. Передача інвазії відбувається за участю двох проміжних господарів, одним з яких є молюск, який мешкає у прісноводних водоймах, другим – риба сімейства коропових порід (линь, плотва, чабак, сазан, лящ, червонопірка та ін.).
Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, слабо просмаженої, малопровареної річкової риби, яка заражена метацеркаріями (личинковою стадією) опісторхозу.
Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. У гострій фазі, яка триває до 3-х тижнів, у хворих підвищується температура тіла, з’являються слабкість, болі у м’язах, суглобах, животі, нудота, висипи та ін.. У період хронічного перебігу – з’являються головний біль, головокружіння, болі у правому підребер’ї, нудота, блювота, жовтяниця, безсоння, дратівливість, зниження апетиту.
Без лікування хвороба триває 10-20 років і більше, викликаючи тяжкі ускладнення, таких як цироз печінки або навіть смерть.
З метою профілактики опісторхозу необхідно:
- не вживати в їжу річкову рибу без достатньої термічної обробки (прожарювання, проварювання);
- не проводити засолювання річкової риби в домашніх умовах;
- не допускати згодовування сирою рибою котів, собак;
- не купувати річкову рибу в несанкціонованих місцях торгівлі та на стихійних ринках.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
- Опісторхоз – тяжке захворювання, яке важко і тривало лікується.
- Значно легше запобігти хворобі, ніж її лікувати!
- Головне – не вживати в їжу сиру, малосолену та свіжов’ялену рибу.
- Смажити велику рибу треба 15-20 хвилин під кришкою, попередьо розрізавши її вздовж хребта; варити теж 15 хвилин з моменту закипання.
- Перед тим, як в’ялити рибу, для повної загибелі личинок обов’язково витримайте її 12-14 днів у 20% розчині солі (2 кілограми солі на відро води).
Тільки виконуючи ці рекомендації, Ви вбережете себе та своїх дітей від зараження тяжкою хворобою – опісторхозом.
Завідувач, лікар-епідеміолог
віддідення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики інфекційних
хвороб Миргородського РВП ДУ
«Полтавський ОЦКПХ МОЗ», Герасименко А.В.