Наближається неопалювальний сезон: які тенденції у призначенні житлових субсидій і пільг спостерігають працівники Пенсійного фонду?

Застосування принципу екстериторіальності, верифікація, внутрішній аудит – те, що зараз налагоджено в Пенсійному фонді для ефективного адміністрування житлових субсидій і пільг. А найкращим показником ефективності є соціальна рівновага і відсутність скарг громадян, що вкрай важливо у період, коли в Україні триває повномасштабна війна.

Як свідчить аналіз, проведений у регіональному управлінні Пенсійного фонду, кількість одержувачів житлових субсидій і пільг – величина непостійна і залежить від багатьох факторів. Найбільше впливають на цю величину сезонні зміни і, відповідно, послуги, які одержують громадяни протягом опалювального та неопалювального сезонів. Зокрема, одержувачі пільг з початком опалювального сезону, як правило, віддають перевагу субсидіям, сума яких виявляється більшою. Якщо на 1 жовтня 2022 року Головне управління розпочало виплату 36,9 тис. субсидій та 33,4 тис. пільг, то на 01.01.2023 кількість одержувачів субсидій в області уже становила 126,7 тис. осіб з середнім розміром 1728 грн, а одержувачів пільг – 32,4 тис. осіб з середнім розміром виплати 1741 грн.

За останніми статистичними даними, наприкінці опалювального сезону на Полтавщині налічується 125,3 тис. одержувачів житлових субсидій і 49,3 тис. пільговиків. Середні розміри виплат, які профінансовані цим категоріям громадян у березні, становлять відповідно 1704 грн і 1354 грн. Загальна сума коштів, яку Пенсійний фонду України спрямував протягом місяця на субсидії і пільги до банківських установ і поштових відділень області, досягла 280,3 млн грн.

Наближається неопалювальний сезон, який триватиме з травня по вересень, і працівники Фонду намагаються забезпечити готовність системи до виплати житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг протягом цього періоду. Що обов’язково слід врахувати тим громадянам, які претендують на одержання допомоги від держави?

Перш за все – при призначенні допомоги на оплату житлово-комунальних послуг на неопалювальний сезон враховується сукупний дохід домогосподарства за ІІІ – ІV квартали попереднього календарного року (липень-грудень). Проте для пенсійних виплат діє інше правило – доходи у вигляді пенсії при призначенні субсидії враховуються лише за один місяць – за березень поточного року.

Важливим фактором, який може стати причиною відмови в призначенні субсидії, є наявність заборгованостей з оплати житлово-комунальних послуг. Допомогу на оплату ЖКП не призначають за наявності простроченої понад три місяці заборгованості, розмір якої перевищує 40 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (680 гривень).

Для того, щоб допомога на оплату ЖКП на неопалювальний сезон була призначена вчасно, з боргами потрібно розрахуватися до травня. Також за наявності боргів можна вжити таких заходів: укласти договір з надавачами житлово-комунальних послуг про реструктуризацію заборгованостей або надати до Пенсійного фонду документальне підтвердження оскарження заборгованості в судовому порядку.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області