Стартував Всесвітній тиждень імунізації

У понеділок, 24 квітня, стартував Всесвітній тиждень імунізації. Його мета нагадати про важливість щеплень для захисту від хвороб людей різного віку.

Здоров’я українців залишається найважливішим пріоритетом країни й дотримання Календаря щеплень відіграє в цьому ключову роль. В умовах воєнного стану імунізація — чи не найбільш ефективний метод убезпечити себе та своїх дітей від тяжких захворювань та їхніх наслідків.

Через війну росії проти України наша медична система зосереджена на допомозі бійцям Збройних сил України та тим цивільним мешканцям, які постраждали внаслідок обстрілів ворожих військ. Мінімум який ми можемо зробити, щоб зменшити навантаження на наших лікарів, зробити щеплення.

В Україні всі діти мають обов’язково отримати щеплення проти десяти захворювань:

  • туберкульозу
  • поліомієліту
  • дифтерії
  • кашлюка
  • правця
  • кору
  • гепатиту В
  • гемофільної інфекції
  • краснухи
  • епідемічного паротиту

Ці вакцини безоплатні, їх закуповують державним коштом. Для всіх дорослих потрібно кожні десять років поновлювати щеплення від дифтерії та правця.

Відтоді як 220 років тому була винайдена перша сучасна вакцина, щеплення вже врятували життя багатьох поколінь, рятуватимуть і майбутні.

Переривання планової вакцинації — відповідно до національного календаря профілактичних щеплень — навіть на короткий період, підвищує ймовірність спалахів інфекцій і захворювань, які попереджає вакцинація.

В останні роки показники охоплення щепленнями в Україні не перевищували 80%. Відтак, ще в жовтні 2021 року в Україні зафіксували спалах поліомієліту, а в січні 2022 року виявили другий випадок захворювання. Тепер в країні зафіксовано і спалах кору.

Важливо зробити й додаткові щеплення з урахуванням епідсезону — проти грипу та COVID-19. Якщо ви вже маєте 2 дози, то попіклуйтесь про бустерну чи додаткову. Про різницю між ними можна прочитати тут.

Вакцинація — єдиний спосіб захиститися від потенційно смертельних недуг і можливість уникнути додаткових навантажень і на здоров’я громадян, і на систему охорони здоров’я загалом. Щороку вакцинація рятує 2–3 млн людей в усьому світі від небезпечних захворювань та щороку запобігає 1,5 млн летальних випадків унаслідок інфекційних хвороб.

Сьогодні в умовах війни імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема, залежить від рівня охоплення щепленнями в країні.

Ніхто не повинен померти від хвороби, яку можна попередити вакциною. У нас і так вистачає ворогів!

Докладніше можна почитати про це на сайті Центу громадського здоровя https://phc.org.ua/news/vsesvitniy-tizhden-imunizacii-2023-zsu-zakhischayut-nas-vid-vorogiv-mi-maemo-zakhistiti-sebe та на Національному порталі з імунізації https://vaccine.org.ua

Відділення епідеміологічного нагляду
(спостереження) та профілактики інфекційних хвороб
Миргородського РВП ДУ «Полтавський ОЦКПХ МОЗ»