Міжнародний день здоров’я рослин – 12 травня

Рослини, як люди і тварини, теж можуть хворіти. Вони можуть страждати від захворювань, спричинених вірусами, бактеріями, грибками, на них нападають шкідники, великі і малі, такі як комахи, кліщі а також нематоди. Останнім часом ми спостерігаємо збільшення кількості нових шкідників та хвороб, які з’являються на територіях, які раніше були вільними від них. Це може бути пов’язано зі швидко зростаючими обсягами міжнародної торгівлі та подорожей.

День Здоров’я рослин – надзвичайна можливість підвищити глобальну обізнаність громадськості про те, як захист рослин може захистити довкілля та сприяти економічному розвитку.
Відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН 12 травня відзначається Міжнародний день охорони здоров’я рослин. Мета цього заходу – донести до якомога більшого кола людей у всьому світі розуміння важливості дослідження рослин для розвитку сільського господарства, садівництва, лісництва, виробництва високоякісних продуктів харчування та нехарчової продукції рослинного походження та ролі рослин у збереженні навколишнього середовища.

Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Адже рослини становлять основу життя на Землі, виробляючи шляхом фотосинтезу органічні речовини з мінеральних, вони поглинають вуглекислий газ і небезпечні леткі органічні сполуки та наповнюють атмосферу киснем. Рослини становлять близько 80 відсотків їжі, яку споживає людство.
Тому, ризики втрати врожаїв через спалахи розвитку шкідників та хвороб рослин, занесених при міжнародних перевезеннях з нехтуванням міжнародних стандартів фітосанітарних заходів, можуть бути занадто небезпечні для продовольчої безпеки у світі. Шкідники та хвороби можуть транспортуватися на рослині, насінні, квітах, фруктах та овочах, навіть якщо вони виглядають здоровими, а також на ґрунті, що чіпляється за коріння. Таким чином, коли ми переміщуємо рослини між різними частинами світу, ми можемо ненароком занести нових шкідників та хвороб у нашу країну. За повідомленнями Продовольчої та сільськогосподарської організації небезпечних шкідливих організмів рослин втрачається до 40 відсотків урожаю сільськогосподарських культур. Як наслідок, мільйони людей не мають достатньої кількості продуктів харчування.

Кількість корисних комах за останні 25 – 30 років впала на 80 %, а вони так важливі для здоров’я рослин (запилення, боротьби з шкідниками, здоров’я ґрунтів, переробки поживних речовин).
Саме такі КЛЮЧОВІ ФАКТОРИ вказують на те, чому заходи та дії, спрямовані на захист здоров’я рослин, так важливі для нашої планети.

Сучасне життя – Зміна клімату та діяльність людини створює все більше загроз для здоров’я рослин. З’являються нові території, де розповсюджуються шкідливі організми рослин. Міжнародні подорожі та торгівля призводять до поширення шкідників, хвороб, фітонематод та бур’янів по світу (карантинні організми), тим самим завдаючи великої шкоди місцевим рослинам та оточуючому середовищу. Тому, завчасно організований захист рослин від шкідливих організмів є вигіднішим, ніж боротьба з надзвичайними ситуаціями. Профілактика має вирішальне значення, для уникнення нищівного впливу шкідливих організмів на сільське господарство, засобів до існування та продовольчої безпеки. Нерідко шкідники та хвороби рослин після того, як вони адаптувалися, викоренити неможливо, а на боротьбу з ними йде багато засобів, коштів та часу.

Для захисту навколишнього природного середовища, сільського та лісового господарства діють закони про карантин та захист рослин. Тому багато рослин та рослинних продуктів (наприклад насіння, овочі, зрізані квіти) забороняється перевозити без офіційного дозволу.
Застосовані фальсифіковані пестициди також впливають на здоров’я рослин.

«Фальсифіковані пестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника» – Закон України «Про пестициди і агрохімікати» від 02.03.1995 № 86/95-ВР

Основні види підробок засобів захисту рослин:

  • нелегальне фасування оригінальних препаратів;
  • відсутність діючої речовини в імітації препаративної форми;
  • низький вміст діючої речовини;
  • продаж замість препарату невідомих речовин.

Шкода та негативні наслідки використання фальсифікованих засобів захисту рослин в сільському господарстві, приватному секторі:

  • сумнівна біологічна ефективність;
  • пригнічення росту рослини, можлива повна загибель сільськогосподарської культури;

Для людини і довкілля:

  • негативний вплив на здоров’я;
  • забруднення продуктів харчування небезпечними речовинами;
  • забруднення ґрунту, води;
  • загибель флори та фауни.

За даними Інституту захисту рослин НААН втрати урожаїв зерна від бур’янів, хвороб і шкідників можуть складати:

  • пшениці – 34,1 %, кукурудзи – 38,5 %,

За зменшення цих втрат лише удвічі можна додатково отримати:

  • 141,3 млн т пшениці, 130 млн т кукурудзи.

При використанні пестицидів з низьким вмістом діючої речовини або ж при імітації препаративної форми робота аграріїв може звестись нанівець.
Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї!

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області наголошує, що здоров’я рослин виявляється у дедалі більшій небезпеці. Зміна клімату та діяльність людини змінюють екосистеми, скорочують біорізноманіття та створюють нові ніші, де розмножуються шкідники.
Людина має щоденно стояти на сторожі здоров’я рослин її дії повинні бути спрямовані на зниження ризику появи шкідливих організмів, усунення негативних наслідків від використання пестицидів, із застосуванням нових сучасних біотехнологічних підходів, наприклад, використання біопрепаратів, ентомофагів тощо.

Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати в цьому певну роль.
Захистимо рослини, збережемо планету для майбутніх поколінь!

Державний фітосанітарний інспектор
Головного управління
Держпродспоживслужби
в Полтавській області Лариса БІЛОКІЗ