Порядок виходу на пенсію для військовослужбовців в умовах воєнного часу не змінився

Питання пенсійного забезпечення військовослужбовців у нашій державі регулюються Законом України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” і, незважаючи на воєнний стан, що триває з 24 лютого 2022 року, правила призначення пенсій зазначеній категорії громадян не змінилися.
Як і раніше, головною умовою призначення “військової” пенсії є звільнення з військової служби.

Пенсії за вислугу років призначаються у відсотках грошового забезпечення військовослужбовця і за наявності на день звільнення зі служби після 1 жовтня 2020 року 25-ти років календарної вислуги. Наразі за рішенням уряду мінімальний розмір пенсій за вислугу років колишнім військовим не може бути нижчим за 3854 гривні.

Пенсії по інвалідності призначаються військовослужбовцям органом медико-соціальної експертизи на основі таких даних: причина, група, час настання інвалідності, строк, на який вона встановлюється. Розмір пенсії по інвалідності військовослужбовця залежить перш за все від причини інвалідності, – зокрема, чи настала інвалідність внаслідок війни чи виникла з будь-яких інших причин.

Особам з інвалідністю внаслідок війни держава встановила певні додаткові гарантії. Так, мінімальна пенсійна виплата в осіб з інвалідністю I групи не може бути меншою за 650% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (13 604,5 гривні); ІІ групи – 525% (10 988,25 гривні), ІІІ групи – 360% такого прожиткового мінімуму (7 534,8 гривні).

Довідково: на 1 травня 2023 року на Полтавщині понад 22 тисячі пенсіонерів із числа військовослужбовців або членів їхніх сімей. Із них 13,3 тисячі отримують пенсію за вислугу років, майже 3 тисячі – за інвалідністю та близько 6 тисяч – у зв’язку із втратою годувальника.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області