У Білоцерківці 24 серпня відзначили День народження села

Раніше День села в Білоцерківці святкували на Покрову. Та щоб люди не мерзли, щоб не залежали від примх погоди, вже кілька років його відзначають 24 серпня. А оскільки на цей день припадає ще й велике державне свято День незалежності, то в Білоцерківку з’їжджається ледь не половина всієї громади, а також вихідці з тутешніх місць, які живуть у Багачці, Полтаві, Кременчуці, Києві тощо.

Цьогорічне свято теж було велелюдним: зібралися літні люди, молодь, було багато родин із дітками. Погода теж не підвела: було сухо, сонячно й попервах навіть трохи спекотно.

…Перед Білоцерківським будинком культури виросло ціле містечко майстрів, де місцеві умільці пропонували свої вироби, а також проводили безплатні майстер-класи з плетіння кошиків, виготовлення сувенірів, малювання тощо. А які смачнющі вареники, пиріжки тощо пропонували білоцерківські господині!
Біля їхніх столів, а також у літньому кафе, де продавали морозиво, напої, випічку й шашлики (їх смажили тут же, на очах у присутніх) юрмилося чи не найбільше люду. А дітлахи охоче стрибали на батутах, із цікавістю роздивлялися все навколо й особливо – клоунів на ходулях.

Урочисту частину свята відкрили Білоцерківський сільський голова І. В. Лещенко й голова  Великобагачанської РДА К. І. Байрамов. Останній зізнався, що його знайомство з районом почалося саме з нашої громади, тож вона для нього дуже багато значить. А ще він переконався, що на території Білоцерківської ОТГ живуть напрочуд чуйні люди… Після таких компліментів очільник району вручив Почесну грамоту Великобагачанської РДА голові громади І. В. Лещенку.

А Іван Васильович, вітаючи односельців із подвійним святом, побажав їм здоров’я, добра, життєвої енергії, наснаги та оптимізму. Після цього розпочалася церемонія вручення нагород і подарунків.

На кожному Дні села в громаді провідні підприємства – ПП «Білоцерківська агропромислова група» і ТОВ «Білагро» – обов’язково заохочують грамотами та грошовими преміями своїх найкращих працівників. Ці підприємства дають громаді сотні робочих місць, суттєво поповнюють бюджет. Виступили вони й вагомим спонсором свята, надавши фінансову підтримку та виділивши харчові продукти для приготування кулішу тощо.

Цього разу нагородили жителів Білоцерківки, які працюють на “БіАГР”. Це Кібальник Віта Іванівна, Салахуджанова Наталія Анатоліївна, Боровко Валентина Миколаївна, Бичова Анна Миколаївна, Веремеєнко Ігор Леонідович, Дущенко Юрій Юрійович, Романов Олег Васильович, Сеалезень Сергій Дем’янович, Селіна Світлана Валеріївна, Тиренко Галина Володимирівна, Фурайда Павло Іванович, Яйчун Володимир Миколайович. І хоча голова ради директорів підприємства, депутат сільської ради Віктор Кордубан був присутнім на святі, нагороди вручали І.В.Лещенко та К.І.Байрамов.

До речі, так було й на Дні села в Красногорівці. Помітила, що Віктор Володимирович зазвичай уникає публічності. Він – людина діла, тож воліє мовчки робити добрі справи для громади й не афішувати їх. Та цього разу йому все ж довелося вийти на імпровізовану сцену. Бо народний депутат України Костянтин Іщейкін, який приїхав на свято в Білоцерківку, виконав доручення голови Верховної Ради України А.Парубія і вручив В.В.Кордубану Почесну грамоту й нагрудний знак ВРУ. Крім того, нардеп К.Є.Іщейкін нагородив своїми особистими подяками голову громади І.В.Лещенка і в.о. зав.сектору культуриі туризму Білоцерківської сільської ради Н.А.Лук’янець.

Загалом День села в Білоцерківці був щедрим на гарні слова,  подяки й подарунки. Відзначили найстаріших жителів – 96-річну Галину Іванівну Кляпчину  й  70- річну Світлану Петрівна Мамедову, а також наймолодшого – Вадимчика Удовика. Отримали подарунки (портфелі й канцтовари) шестеро діток, які за кілька днів підуть до 1-го класу Білоцерківської школи. 

Виявилося, що цього року в Білоцерківці п’ять подружніх пар відзначають срібне весілля. Це Віктор і Світлана Кібальники, Олександр і Наталія Кібальники, Сергій і Оксана Лиходіди, Сергій і Галина Суботи, Юрій і Наталя Сулими. Усі вони прожили ці роки в мирі й злагоді, слугуючи прикладом для інших, та виростили гарних дітей. Тож на сцену запросили не лише ювелярів, а й їхніх нащадків. І саме останні відповідали на запитання вікторини щодо подружнього життя батьків.

Не залишилося без подарунків (іменних фартухів та кухонних дошок) і найкращі господині Білоцерківки: Любов Міщенко, Анжела Кожемяка, Людмила Бехтер, Катерина Шарай, Людмила Чепракова, а також знамениті на всю громаду кашовари Анатолій Василенко та Костянтин Дорохін.

А всі, хто прийшов чи приїхав на свято, отримали  чудовий подарунок у вигляді концерту. Артисти-аматори від душі старалися, даруючи глядачам пісенні й танцювальні номери.

Помітно було, що ведуча свята – в. о. начальника відділу культури і туризму Наталія Лук’янець – трохи хвилюється. Здавалося б, жінка вже звикла до сцени й мікрофону в руках, але вона так само звикла, що будь-яке святкове дійство в Білоцерківці проходить бездоганно.

День села і День незалежності не розчарував присутніх. Концерт продовжився в будинку культури, де виступили артисти з Полтави: народний самодіяльний естрадно-музичний центр «Вікторія» Полтавського педуніверситету, шоу-балет грузинського танцю «Кінтаурі», солістка Полтавської обласної філармонії Лариса Борисенко та інші.

Але на цьому свято не закінчилось, адже А.Василенко й К.Дорохін старалися  недаремно: куліш вийшов на славу. А після застілля розпочалася молодіжна дискотека. Втім, охоче танцювали всі! Останнім акордом святкування стали фаєр-шоу і видовищний салют!

Зінаїда Матяшова.
Фото автора.