У Білоцерківській ОТГ відзначили День соборності

22 січня – знакова подія для Українців: у цей день 1919 року Українська Народна Республіка та Західно-Українська Народна Республіка оголосили про об’єднання.

Того дня о 12 годині на Софіївському майдані у Києві у святковій обстановці (день оголосили неробочим) зібралися кілька тисяч людей. Міністр внутрішніх справ ЗУНР Л. Цегельський зачитав Ухвалу УНРади від 3 січня, а священик П. Корсунський оголосив Універсал Директорії.

На жаль, далі проголошення справа не пішла й спільні органи влади так і не було створено. Справжньому об’єднанню перешкодили більшовицькі війська: під їх натиском Директорія УНР залишила майже всю територію України. Не менш трагічною виявилася й доля ЗУНР: її територію захопило польське військо.

Попри те, що 100 років тому єдину українську державу було лише проголошено, а не створено, не варто применшувати значення цієї події. Із 1999 року в Україні щороку 22 січня на державному рівні відзначають День соборності.

Цьогорічне свято – ювілейне, тож у Білоцерківській ОТГ воно ознаменувалося низкою подій. У всіх навчальних закладах 22 січня відбулися різноманітні тематичні заходи, а бібліотекарі сільських та шкільних бібліотек підготували виставки книг, тематичні полички.

Та наймаштабніший захід «Соборна моя Україна – одна на всіх, як оберіг» відбувся в глядацькій залі Білоцерківського будинку культури. На урочистий концерт запросили учнів Білоцерківської та Красногорівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Розпочався захід із перегляду відеоролика про Акт злуки, про святкування Дня Соборності України, яке почали відзначати на державному рівні з 1999 року.

Того дня на сцені виступили дівочий вокальний ансамбль «Співаночка» (керівник Юрій Михайлик), Вікторія Близнюк та танцювальний колектив керівник Тетяна Іващенко). Приємно вразив виступ молодої та талановитої вчительки Білоцерківської ЗОШ Наталії Нагоги зі своїми вихованцями Танею Мацько та Діаною Огар.

Український народ завжди любить співати, а наша країна завжди була, є і буде багатою на яскраві голоси й талановитих артистів. Шквал оплесків зірвали солістки Надія Трускало, Наталія Плаксюк та Марина Парфенович.

100 років тому представник Директорії Федір Швець виголосив великі слова: «Віднині зливаються в одне віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну велику Україну…» Саме про це злиття розповідає пісня, яку виконав заслужений працівник культури України Василь Моспан.

З привітаннями та пісенними номерами виступили дитячі пісенні колективи (керівник Наталія Лук’янець). Запальний український танець у виконанні молодшої групи танцювального колективу «Юність» (керівник Світлана Грищенко) викликав позитивні емоції й підняв настрій глядачам.

Від імені виконавчого комітету Білоцерківської сільської ради присутніх привітала секретар Тетяна Андріївна Дубина.

На правах організатора та ведучої заходу дозвольте висловити щиру вдячність усім, хто долучився до про ведення заходу. Окреме спасибі за постійну співпрацю педагогічним та учнівським колективам Білоцерківської ЗОШ (директор Вікторія Василівна Городнича) та Красногорівської ЗОШ (директор Ольга Василівна Кропивка). Вдячна й небайдужим жителям громади, які теж узяли участь у за ході, що об’єднує нашу країну, нашу громаду.

Ми віримо, що територіальна цілісність нашої держави, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Ми маємо бути свідомими того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудувати економічно й духовно багату, вільну й демократичну Україну, якою пишатимуться наші нащадки. Пам’ятаймо про численні жертви, покладені на вівтар незалежності, соборності, державності.

Наталія Лук’янець
завідуюча сектором культури і туризму
виконавчого комітету Білоцерківської сільради