Співчуття до тварин – важлива частина виховання

Практика показує, що дбайливе ставлення дітей до тварин запобігає жорстокій поведінці в майбутньому. Статистика говорить про те, що більшість злочинців у дитинстві відрізнялися жорстоким ставленням до тварин. Такої ж думки дотримуються і психологи, стверджуючи, що людина, яка виявляє жорстокість у ставленні до тварин, схильна до такої ж поведінки у ставленні до людей. Ця схильність є однією з основних ознак розладів поведінки.

Співчуття дитини до свого вихованця – дуже важлива якість. Ставлячись до тварин з добротою та співчуттям, дитина вчиться поважати тих, хто слабший. Діти, які виявляють у поведінці справедливість, доброту й милосердя до тварин – шляхетні й уважні до людей. Добре ставлення до тварин допомагає малюкові стати гуманною людиною й повноцінним членом суспільства. Виховання в дитині даних якостей зводиться до одного простого правила: ставтеся до інших так, як би ви хотіли, щоб вони ставилися до вас. Якщо ви хочете, щоб дитина його засвоїла, дотримуйтеся його й самі.

1 березня (у Всесвітній день котів) БФ «Щаслива лапа» за підтримки Міністерства освіти і науки України запропонував закладам дошкільної освіти долучитись до проведення «Всеукраїнського заняття доброти» на тему: «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин» (лист МОН України від 28.01.2019 №2.4.-312 «Про проведення Всеукраїнського заняття доброти «Гуманне та відповідальне ставлення до тварин»).

В Білоцерківському дошкільному навчальному закладі (дитячому садку ) «Дюймовочка» 1 березня  проведено тематичне заняття (із мультимедійною презентацією) для кожної групи «Тварини – наші друзі» (розроблене спеціалістами БО «БФ «Щаслива лапа»).

На заняттях діти ознайомилися з професіями людей, які доглядають тварин (ветеринар, кінолог); отримали та закріпили знання про особливості догляду за котами та собаками, умовами  їх існування; формували навички поведінки при зустрічі з безпритульними та домашніми тваринами на вулиці.

Коли дитина зрозуміє, що тварини – такі ж живі істоти, як і люди, вона зможе вчитися доброго ставлення до людей, доглядаючи за домашнім вихованцем. Важливо навчити малюка поважати й захищати навіть найменшу  тварину. Це навчить його цінувати рідних, близьких, друзів, допоможе запобігти проявам жорстокості.

Сулименко Н.В., завідувач ДНЗ