У Білоцерківці навчалися бібліотекарі з усієї Полтавщини

19 березня на базі комунального закладу «Бібліотека Білоцерківської ОГ» відбувся обласний флеш-семінар працівників бібліотек ОТ під назвою: «Бібліотеки ОТГ: умови, виклики та можливості». Його організувала Полтавська обласна бібліотека для юнацтва ім. О. Гончара.

Зараз наша держава перебуває у вирі реформ та змін. У Полтавській області, як і по всій Україні, триває процес децентралізації. Він зачіпає й публічні бібліотеки, впливає на їх внутрішню структуру, надання бібліотечних послуг. Водночас децентралізація дозволяє створити бібліотеки, які б повністю відповідали потребам громади, адже рівень розвитку цих закладів впливає на загальнокультурний та освітній рівень населення.

Бібліотека, зокрема в сільській місцевості – це єдиний доступний для всіх категорій населення заклад, який надає мешканцям величезний спектр послуг, сприяє інтелектуальному розвитку, соціалізації та навчанню впродовж життя, працевлаштуванню і вирішенню повсякденних побутових питань, комунікації, проведенню змістовного дозвілля і розвитку творчих здібностей, а тим самим – зниженню соціальної напруги в громаді. І про це варто говорити.

Відкрила семінар директор Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Олеся Гончара Склярова М.Т. Учасників флеш-семінару привітали директор Департаменту культури і туризму Полтавської обласної державної адміністрації Вождаєнко В.В. та Білоцерківський сільський голова Лещенко І.В.

Вождаєнко В.В. зазначила, що вона приємно вражена сучасним дизайном КЗ «Бібліотека Білоцерківської ОГ», та висловила велику подяку сільському голові Лещенку І.В., завідуючій сектором культури і туризму Лук’янець Н.А., бібліотекарям за внесок у розвиток бібліотек та культурне життя громади.

Лещенко І.В. розповів про проблеми та досягнення децентралізації та подальші плани розвитку громади. А Лук’янець Н.А. презентувала роботу творчих колективів, розповіла про їх досягнення на регіональних, обласних та всеукраїнських конкурсах, а також наголосила на великій ролі бібліотек у розвитку Білоцерківської ОТГ.

Заступник директора з науково-бібліотечної роботи Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Олеся Гончара Сичова С.В. у своєму виступі акцентувала увагу на бібліотеках як ресурсному центрі громади. Головна ідея в тому, що бібліотеки повинні стати відкритим простором для спілкування та поширення актуальних знань про них у своїх громадах. Основним скарбом бібліотеки були і залишаються книги, але доступ до інновацій – це додаткове джерело позитивного впливу бібліотек на суспільство.

Цікаво і змістовно розкрив питання організації надання бібліотечних послуг в умовах реформування радник з питань надання муніципальних послуг Фасій Г. І.

Друга частина флеш-семінару була повністю присвячена практичним питанням роботи бібліотекарів у ОТГ.

На завершення в. о. директора КЗ «Бібліотека Білоцерківської ОГ» відповідала на запитання колег із новостворених ОТГ та ділилася досвідом роботи.

Методичний центр забезпечив бібліотекарів роздатковим методичним матеріалом. А сектор культури і туризму Білоцерківської сільської ради вручив усім учасникам семінару папки з матеріалами, які розповідають про досвід Білоцерківської ОТГ.

Флеш-семінар був проведений на високому рівні. Всі отримали багато корисної інформації, а головне – переконалися, що коли працювати творчо і наполегливо, то й результат буде вагомим.

Лариса БАШИНСЬКА,
директор КЗ «Бібліотека
Білоцерківської ОГ».