Вивчення передового досвіду почалося з Білоцерківки

Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування – неурядова організація, яка допомагає впроваджувати реформу децентралізації, – вирішила провести серію виїзних семінарів для новостворених ОТГ. Її назвали «Платформа успішного досвіду громад». І перший такий семінар провели в Білоцерківській ОТГ, адже наша громада не лише була однією з перших, а й стала однією з найуспішніших в Україні.

4 квітня в Білоцерківку завітали голови та їхні заступники з 9 «молодих» ОТГ, які утворились у 2017–2018 роках. Білоцерківський сільський голова Іван Лещенко щиро й відверто розповів гостям про те, з якими труднощами довелося зіткнутися на шляху становлення, як тепер Білоцерківська ОТГ планує та наповнює свій бюджет.

– Це був складний шлях. Було багато противників, які заважали цьому процесу, – зазначив Іван Васильович. – Я тоді був у вирі громадоутворення. Громаду очолив, бо зрозумів, що це той шлях, який підходить саме для цієї території. Вже тоді я бачив перспективи Білоцерківської ОТГ і розумів, як розвивати її далі. Це вистраждане рішення. Було багато передумов — і фінансова спроможність, і готовність людей, і бізнес, який тут працює. Всі моменти потрібно було об’єднати для того, щоб почати вибудовувати об’єднану громаду.

Якщо у 2016 році бюджет громади становив 30 млн грн, то на 2019 рік передбачили понад 50 млн грн. Обсяг доходів на одного жителя у 2018 році становив 7,8 тис. грн. Це високий показник навіть у межах України. Голова ОТГ називає це тією фінансовою спроможністю, що слугує розвитку території та наданню послуг.

– Протягом кількох останніх років Білоцерківська ОТГ посідає провідні місця в усіх вітчизняних рейтингах, – зазначила директор Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування Ірина Балибіна. – Саме тому семінар «Кращі практики діяльності громади» ми вирішили провести в Білоцерківці.

Білоцерківській ОТГ певною мірою пощастило: на її території успішно працює потужне молокопереробне підприємство. Ні для кого не секрет, що бюджет громади наповнюється значною мірою завдяки податкам, які підприємство справно сплачує до бюджету. Крім того, воно забезпечує людей роботою, підтримує всі соціальні ініціативи. Це той соціально-відповідальний бізнес, про який на інших територіях лише мріють.

Про розвиток галузі освіти в Білоцерківській ОТГ доповідала Лариса Тимчук, радник голови з гуманітарних питань. Істотна частина бюджету громади витрачається на утримання закладів освіти та поліпшення їх матеріально-технічної бази. Так, освітня субвенція становить 8 млн грн, а з бюджету громади тільки на оплату комунальних послуг та зарплати працівників витрачають 10 млн. грн. Попри це, в громаді відмовилися від так званої оптимізації мережі шкіл та не закрили жодного навчального закладу. Підсумком всебічного піклування про освіту є високе – 13-те місце серед майже 400 шкіл Полтавщини.

Підтримують у нашій громаді й культуру. На сьогодні тут діють понад 30 колективів. Будинки культури й клуби – це потужний засіб об’єднання жителів громади. Тому всі заклади культури належним чином відремонтовані й відкриті для людей. Наприклад, у Огирівському клубі жителі збираються ледь не щодня: у відремонтованому підвалі відбуваються репетиції, а в холі можна пограти в настільний теніс.

Для наочного підтвердження сказаного того ж дня учасники семінару оглянули школи, НВК та будинки культури в старостинських округах. І були щиро вражені побаченим!

За матеріалами
ОКІА «Новини Полтавщини»