До акції «За чисте довкілля» долучилися навіть найменші жителі громади

Щороку навесні, коли пробуджується природа, в містах і селах розпочинається всеукраїнська акція «За чисте довкілля». Жителі нашої громади щороку долучаються до неї та наводять лад у себе на подвір’ях і на прилеглій території, на території своїх підприємств, установ, організацій, у парках, скверах, на вулицях тощо.

Важливо не лише те, що села громади після прибирання матимуть належний санітарний стан, а й те, що в ході акції разом із дорослими працювали діти. Змалку долучаючись до наведення ладу, висаджування дерев, кущів, школярі цінуватимуть чисте довкілля, виростатимуть справжніми господарями своєї землі.

Акція триває, й добрі справи примножуються. Тож продовжуємо інформувати про них. Так, учні Білоцерківської ЗОШ І–ІІІ ступенів допомагали Псільському лісництву у висаджуванні сіянців сосни звичайної. Крім того, приводили до ладу територію свого закладу та разом із працівниками сільради працювали на суботнику в парку Перемоги та в парку в центрі села. Зокрема, у школі прибрали подвір’я, висадили на клумбах кущі троянд, висіяли насіння інших квітів. У парку згрібали опале листя, впорядковували пам’ятник загиблим воїнам, висаджували дерева.

Цієї весни в громаді посадили чимало молодих дерев та кущів. Справа в тому, що Служба автомобільних доріг, викорчувавши дерева на узбіччі траси «Полтава – Київ», компенсувала втрату «зелених друзів», надавши Білоцерківській ОТГ саджанці понад 1500 дерев, переважно фруктових, та кількасот кущів смородини й малини. Їх розподілили між старостатами. Приміром, Бірківський, Балакліївський і Подільський старостати отримали по 30 саджанців лип, по 100 яблунь, стільки ж саджанців абрикоси, по 30 кущів смородини й 30 – малини. Їх висадили в основному на території навчальних закладів і побіля них, а також там, де спиляли старі дерева.

У Білоцерківці дерева посадили на території школи, біля сільради, в парку та на розвилці доріг. 40 яблунь, 40 абрикос, по 10 кущів смородини і малини надали Білоцерківському ДНЗ «Дюймовочка». Дорослі, висаджуючи дерева та кущі, залучили до роботи й старших вихованців закладу.

Принагідно зазначимо, що вихователі дитсадка завжди прищеплюють малятам дбайливе ставлення до природи. Вихованці групи «Веселка» ще взимку висадили у вазони зелену цибулю, розсаду огірків тощо й своїми маленькими рученятами створили в груповій кімнаті «зелене підвіконня». Треба було бачити, з яким завзяттям вихованці групи «Дюймовочка» висаджували на території дитсадка саджанці малини!

Тепер залишається добре поливати молоді рослини, щоб вони прижилися та якнайшвидше порадували малюків смачними ягодами. І, певно, дітлахи з гордістю доглядатимуть «свої» кущі та зростатимуть разом із ними.

Акція «За чисте довкілля» триватиме на Полтавщині до 25 травня. Попереду ще чимало роботи.

Зінаїда Матяшова