У Білоцерківській громаді вшанували ветеранів Другої світової війни

Минають роки, все далі відходять грізні й важкі роки Другої світової війни, та наш народ береже пам’ять про тих, хто не шкодував своєї крові, свого життя, визволяючи рідну землю.

У травневі дні вся Україна схиляється в доземному поклоні перед тими, хто був учасником та свідком найжорстокішої, найкровопролитнішої війни в історії людства. 8 травня в селах нашої громади відбулися врочистості, присвячені Дню пам’яті й примирення та 74-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. У рамках цих заходів урочисто відкрили пам’ятні знаки в Білоцерківці й Балаклії та додаткові плити в Білоцерківці й Красногорівці з іменами загиблих у роки війни.

Півстоліття тому задля вшанування воїнів, підпільників, партизанів, які загинули в Другу світову війну (1941–1945), наближаючи перемогу над фашистами, у селах Білоцерківка, Красногорівка й Балаклія були встановлені пам’ятники, а на плитах вигравіювані прізвища та імена полеглих. Та насправді загинуло значно більше людей. Пошуковець і краєзнавець М.О. Сизоненко відновив прізвища загиблих, які занесені до Книги пам’яті, але відсутні на плитах. Газета «Наша громада» торік публікувала їх.

Повідомляли ми й про те, що 5 лютого 2018 року двадцять третя сесія Білоцерківської сільради за зверненням голови ветеранської організації О.А. Кононенко прийняла рішення про виготовлення та встановлення пам’ятного знаку воїнам-визволителям у Білоцерківці й Балаклії та додаткових плит із іменами загиблих земляків у Білоцерківці й Красногорівці. Напередодні свята їх установили.

…Опівдні біля Будинку культури в Білоцерківці шикується колона з працівників ПП «БіАГР», лісництва, дитсадка, школи, інших установ, старшокласників. На чолі колони – Білоцерківський сільський голова Іван Лещенко й учасники АТО Андрій Ісаєнко, Сергій Верещака, Віктор Дроздов. Колона рушає до парку Перемоги. В. Дроздов несе прапор України.

Відкрив мітинг Іван Васильович Лещенко. Він подякував усім, хто понад 70 років тому на фронті і в тилу ціною неймовірних зусиль наближав Перемогу. Можливість мирно жити дісталася нам ціною мільйонів життів. І.В. Лещенко принагідно нагадав і про війну на Сході України та про тих земляків, які захищають суверенітет і цілісність нашої держави.

Після цього ведуча заходу – директор Білоцерківського сільського будинку культури Н. А. Лук’янець – запросила врочисто відкрити пам’ятний знак і меморіальну плиту ініціаторів їх виготовлення: голову ветеранської організації Ольгу Авксентіївну Кононенко, краєзнавця й пошуковця Михайла Олексійовича Сизоненка та активіста ветеранської організації Бориса Якимовича Свірідова.

Слова щирої вдячності сільському голові, його заступникові Петрові Павловичу Рибальченку та всім причетним до відкриття пам’ятного знаку й плити адресував у своєму виступі депутат сільради Василь Григорович Ільченко. А десятикласниця Білоцерківської школи Юлія Шарай подякувала ветеранам від імені всієї молоді громади. Секретар сільської ради Тетяна Андріївна Дубина зачитала список наших земляків – учасників Другої світової війни та список воїнів, які загинули, визволяючи село, чиї прізвища відтепер викарбувані на плиті пам’ятника в Білоцерківці.

На честь героїв до підніжжя пам’ятника солдатові-визволителю, до пам’ятного знаку й меморіальної плити білоцерківці поклали квіти.

Ці щемні моменти гармонійно поєднувалися з концертними номерами, які подарували присутнім солісти Василь Моспан, Любов Міщенко, Валентина Кравчун, Анжела Кожемяка та молодші артисти: учасники літературної студії «Натхнення» (керівник Наталія Лук’янець), дитячий танцювальний колектив «Юність» (Світлана Грищенко), дитячий танцювальний колектив «Капітошка» (Аліна Михайлик). А коли на завершення врочистостей у небо злетіли повітряні кульки у вигляді журавлів, а всі учасники художньої самодіяльності разом заспівали «Боже, Україну збережи, Господи, помилуй нас», на очі багатьох присутніх навернулися сльози…

Як зізнається авторка сценарію й незмінна організаторка та ведуча заходу, готувати врочистості до 9 Травня завжди найважче. Певно, дається взнаки важливість цієї дати. Попри це, мітинг у Білоцерківці відбувся на високому рівні.

Зінаїда Матяшова