Понад 120 малюків відвідують дошкільні заклади Білоцерківської громади

У неділю 29 вересня в Україні відзначають День дошкілля – професійне свято тих, хто працює в дошкільній освіті.

Це свято з’явилося в нашому календарі 2006 року за ініціативою загальноукраїнських видань для працівників дошкільної освіти. Спочатку його відзначали неофіційно. Метою було привернути увагу суспільства до дитячого садка і дошкільного дитинства в цілому. Через 5 років Кабінет Міністрів України видав постанову № 629 від 13 квітня 2011 року «Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року», де свято було визнане всеукраїнським.

Їх тепер п’ять

Напередодні цього дня хочемо розповісти про дошкільні заклади Білоцерківської громади, яких віднедавна стало п’ять.

Наймолодший у громаді дитсадок відвідують 23 діток. Сільська рада одразу ж забезпечила підвезення дітей із с. Огирівка та віддалених куточків Подолу шкільним автобусом, розповідає завідуюча закладом Катерина Федорівна Вишар. Жінка 6 років працювала вихователькою в колгоспному дитсадку, на руїнах якого й відродили нинішній. Закриття старого дитсадка та руйнацію будівлі сприйняла дуже болісно. А тепер не нахвалиться новим приміщенням, меблями, обладнанням.

– Коли виникають якісь проблеми, то ми їх одразу вирішуємо зі старостою Надією Іванівною Доброскок, – наголошує К. Ф. Вишар. – Наприклад, нам ніде було сушити білизну, то кілька днів тому привезли та встановили стояки, натягнули вірьовку… А ще погріб почистили.

Батьки ж розповідають: малюкам настільки подобається в закладі, що забрати їх увечері додому – справжня проблема.

– Коли увечері вкладаю сина, він запитує: «А чи довго мені спати, бо я вже хочу в дитсадок», – розповідає мама Нікіти Попова. – У нас дуже гарна молода вихователька та й загалом колектив закладу чудовий.

Колектив Подільського дитсадка невеликий: 6 чоловік. Це завідуюча закладу, вихователька, помічник вихователя, кухар, підсобний робітник і працівник із благоустрою (він же кочегар). Вихователька Анна Арутюнівна Даценко – випускниця Полтавського педуніверситету, вона рік працювала в Балакліївському НВК.

За плечами в кухаря 5 розряду Наталії Миколаївни Ананенко – робота в ресторанах, тож тепер вона готує для дітлахів справжню смакоту.

Особливо вдаються запіканки й різноманітна випічка. Сама ж вона пояснює: в дитсадку чудова електроплита.

– Деякі батьки навіть дорікають дітям: удома їх не змусиш поїсти, а тут вони залюбки все їдять, – додає завідуюча. Принагідно зазначимо, що харчують дошкільнят у всіх закладах Білоцерківської ОТГ на 30 грн у день, причому батьківська плата становить 30%, решту компенсує сільська рада.

Найстарший і найповажніший

Найстарішим дитсадком у громаді є Красногорівський «Барвінок». Як розповідає його завідувачка Галина Степанівна Яковенко, відкрили дитсадок 1981 року. Спочатку він був на балансі колгоспу «Жовтень», потім – районного відділу освіти. Зрештою, заклад передали у власність сільської ради.

Сама ж Галина Степанівна – найдосвідченіша завідувачка, бо очолює заклад із 1992 року – вже 27 років.

– Спочатку в дитсадку було 2 групи, – пригадує вона, – та коли в 90-х роках народжуваність упала, залишили лише одну. Ця різновікова група зазвичай була переповненою. В окремі роки її відвідували 36 діток.

Після утворення Білоцерківської ОТГ сільська рада звернула увагу на дитсадок та 2017 року відкрила в ньому ще одну групу. Дітей у обох групах не бракує. Зараз, наприклад, дитсадок відвідує 28 діток. Торік було 18 випускників, цього року – 15.

У «Барвінку» працюють досвідчені та залюблені у свою справу вихователі Світлана Григорівна Прийма і Ганна Валеріївна Луць, помічники вихователів Ганна Миколаївна Мільченко і Олена Василівна Легка. А які смачні обіди готує малюкам кухар Оксана Володимирівна Легка! Різноманітну роботу по господарству виконує Віра Миколаївна Ніколайчук.

Дітей доглядала вихователька з батогом

Для Наталії Володимирівни Сулименко, завідуючої дитсадка «Дюймовочка» у с. Білоцерківка, цей рік – ювілейний: 1 вересня виповнилося 20 років, як вона очолила заклад.

– Перший дитсадок у Білоцерківці відкрив колгосп. Він був у звичайній сільській хаті, біля якої висипали величезну купу піску. Там і греблися діти, – розповідає вона про історію закладу. – Доглядала за ними вихователька з батогом. Чому з батогом? Бо зранку вона ви- ганяла корову на пасовище, а після роботи забирала… У тому колгоспному дитсадку діти, можливо, не отримували всебічного розвитку, зате мали ситне харчування, постійно перебували на свіжому повітрі.

7 вересня 1987 року дитсадок перевели в приміщення теперішнього гуртожитку, що біля лікарні. А з 2006 року – в будівлю, яку він займає й зараз. На сьогодні у нас 40 вихованців, причому є діти з Красногорівки, Остап’є, Великої Багачки й навіть Миргорода. Я прийшла працювати в дитсадок 1998 року, а через рік очолила його. Деякі мої колишні вихованці вже водять у дитсадок своїх дітей.

«Тут весело і радісно, приходьте в дитсадок»

Так само, як і в Красногорівці, в Білоцерківці друга група в дитсадку з’явилася 2017 року. До цього існувала одна, переповнена.

Зручне розташування «Дюймовочки» (впритул до ПП «БіАГР») повністю вирішує проблему догляду дітей для працівників підприємства. Чимало з них, їдучи на роботу, везуть із собою малюків, а повертаючись додому, забирають. Оскільки працюють на цьому великому підприємстві жителі не лише навколишніх сіл, а й Великої Багачки, Миргорода тощо, то й дитсадок відвідують дітки з різних населених пунктів.

Напевно, справа не лише в тому, що батькам зручно залишати дітей неподалік місця роботи. Усі вони впевнені, що їхні дітлахи доглянуті, нагодовані, оточені любов’ю й піклуванням. А умови догляду за дітьми в «Дюймовочці» й справді чудові: ошатне доглянуте подвір’я, відремонтована будівля, а головне – уважний та чуйний персонал. Це вихователі Світлана Олександрівна Дубовик і Ольга Олександрівна Копін, помічники вихователя Світлана Іванівна Лазоренко і Вікторія Юріївна Бєльська, кухар Валентина Володимирівна Головацька, машиніст із прання білизни Валентина Василівна Огар, робітник із комплексного обслуговування Сергій Олексійович Падалка.

На вході в дитсадок висить віршик Н. В. Сулименко, який так характеризує заклад:

«В селі Білоцерківка
Є хатка чарівна,
Там зайчик гра на скрипочці
І завжди там весна.
Щоранку вихователі
Скликають діточок.
Тут весело і радісно,
Приходьте в дитсадок».

Наче одна сім’я

Кожен дошкільний заклад у громаді особливий і має чим пишатися.

– У нас найкраща у Білоцерківській ОТГ відвідуваність дошкільного відділення, – хвалиться директорка Бірківського НВК Ольга Дмитрівна Товкач. – Наш постійний показник – 80%. У нас 17 діток. Торік було більше: 23. А загалом дошкільне відділення розраховане на 20 дітей.

Ще одна особливість дошкільного виховання у Бірках – із дітьми постійно працює практичний психолог НВК Тетяна Миколаївна Гайдамака. Крім того, їх доглядають вихователі Оксана Фелонівна Пруднікова та Ірина Анатоліївна Кагірова, помічник вихователя Лідія Василівна Шелест, кухар Тетяна Павлівна Москаленко, машиніст по пранню Валентина Василівна Вишар. Керує дошкільним відділенням заступник директора НВК по дошкільній освіті Надія Іванівна Мацько.

У Бірках і Балаклії після утворення ОТГ дитсадки приєднали до шкіл і створили НВК. Таким чином удалося використати вільні шкільні приміщення й дещо зекономити на опаленні. Водночас це дозволило поступово привчати малюків до відвідування школи, тож початок навчання в школі тепер для них безболісний.

Найменше діток у дошкільному відділенні Балакліївського НВК: усього 13. У Балаклії взагалі найнижча народжуваність у ОТГ. Цього року, наприклад, народилося лише троє діток.

Із дошкільнятами працюють заступник директора Балакліївського НВК з дошкільної роботи Валентина Андріївна Фененко, вихователька Ніна Павлівна Назмєєва, помічник вихователя Галина Віталіївна Карасенко, кухар Людмила Абрамівна Шипоша. Вони постійно докладають зусиль, щоб найменші члени громади росли здоровими, розумними, успішними та почувалися щасливими. І в цьому бачать своє покликання.

Зінаїда МАТЯШОВА