Оперативна інформація про коронавірус

Відповідно до оперативної інформації МОЗ України про поширення коронавірусної інфекції COVID-19 станом на 27 лютого 2020 року у світі зареєстровано 82164 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2801- летальні. Одужало вже 32897 осіб.

На території Європи зареєстровано 478 випадків захворювання COVID-19 у 17 країнах (Італія – 400, Німеччина – 21, Франція – 17, Іспанія – 12, Великобританія – 9, Хорватія – 3, Австрія – 2, Росія – 2, Фінляндія – 2, Швеція – 2, Ізраїль – 2, Швейцарія, Греція, Грузія, Норвегія, Північна Македонія та Бельгія – по одному випадку).

В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку COVID-19 не зафіксовано.

26.02.2020. стали відомі перші результати тестування людей в обсервації у Нових Санжарах на новий коронавірус. Результати усіх 48 тестів — негативні. Результати тестування персоналу, який обслуговує санаторій у Нових Санжарах, стануть відомі в п’ятницю.

З 24 лютого розпочався скринінг температури у людей, які в’їжджають на територію країни. Наразі контроль температури здійснюється в аеропортах, а також у визначених пунктах пропуску на західному кордоні країни. На цих пунктах працюють епідеміологи, бригади екстреної допомоги.

Львівська, Чернівецька та Закарпатські області, до яких прибуває найбільше людей з Італії, найближчим часом першими отримають тест-системи для виявлення нового коронавірусу, а фахівці пройдуть відповідне навчання.
Наразі, в Україні є близько 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, 2 тисячі лікарів-інфекціоністів, 5 тисяч медичного персоналу, який працює в інфекційних лікарнях.

Тимчасові рекомендації для підприємств та роботодавців щодо реагування на COVID-19:

  • Працівники із симптомами гострих респіраторних захворювань мають повідомити свого керівника та залишатися вдома.
  • Якщо на роботу вийшла людина з гострим респіраторним захворюванням, її слід відокремити від інших працівників та негайно направити додому.
  • Варто регулярно проводити прибирання на робочому місці: очищати поверхні, стільниці та дверні ручки відповідними засобами для чищення.
  • Працівники мають обробляти руки дезінфекційними спиртовмісними засобами або мити руки з милом не менше 20 секунд.
  • При плануванні відряджень варто зважати на ризики, пов’язані з розповсюдженням вірусу, виявляти підвищену пильність та уточнювати актуальну епідемічну ситуацію в регіоні відвідування.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій:

  1. часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  2. не контактуйте з людьми з ознаками респіраторних захворювань;
  3. під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою, уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  4. якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому про попередню історію подорожей;
  5. не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Прохаємо усіх наших громадян дотримуватися вищевказаних рекомендацій.

Костенко В.І.,
лікар із загальної гігієни
Великобагачанського районного управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Полтавській області