Білоцерківська школа – переможець шкільного громадського бюджету Полтавської області

3 березня у виставковій залі Полтавського міського будинку культури відбулося нагородження переможців шкільного громадського бюджету Полтавської області та бюджету участі 2019 року. Розпочали нагородження з пізнавально-інтелектуальної гри «Брейн-ринг», присвяченої розвитку партиципації в світі, Україні та Полтавській області. Готували учасників до участі в грі вчителі суспільних дисциплін Перелай О. О. та Пицяк Г. І. Гра сприяла розкриттю інтелектуальних здібностей учнів, розширенню знань, умінь та навичок у сфері партиципаторного бюджетування, розвитку лідерських якостей, умінь працювати в команді та спільно вирішувати завдання за короткий період часу.

Щорічний мітап Полтавської обласної ради «Партиципація та інформатизація» об’єднав навколо себе ініціативних та небайдужих громадян Полтавської області, переможців шкільного громадського бюджету та бюджету участі. Серед нагороджених – і команда учнів Білоцерківської ЗОШ І-ІІІ ст.

Ще в жовтні 2019 року було створено проєкт «Облаштування комфортного освітнього середовища для навчання та відпочинку у Білоцерківській ЗОШ І-ІІІ ступенів». Проєкт передбачає облаштування на базі школи комфортних локацій для відпочинку, емоційного розвантаження учасників освітнього процесу, їх батьків та гостей, для проведення уроків, занять гуртків, батьківських зборів, позакласних заходів у незвичному форматі, годин спілкування із психологом, створення простору для творчості. Усе це сприятиме вдосконаленню сучасного освітнього середовища школи, створенню багатофункціонального гнучкого простору, що мотивуватиме до навчання, оновленню дизайну коридору на основі принципів нового освітнього простору. Дитяча мрія здійснилася. За підсумками голосування, проєкт потрапив до числа переможців. Проте кошти на реалізацію проєктів шкільного громадського бюджету, на жаль, ще не закладені в обласному бюджеті. Сподіваємося, що на черговій сесії обласної ради будуть внесені зміни до бюджету, і проєкти будуть реалізовані, згідно з положенням, протягом 2020 року.

Шкільний громадський бюджет – це процес взаємодії органів місцевого самоврядування з молоддю, спрямований на залучення учнів віком від 14 до 18 років до участі в бюджетному процесі шляхом подання ними проєктів та проведення відкритого громадського голосування за такі проєкти з подальшим фінансуванням для їхньої реалізації. Участь у подібних заходах сприяє підвищенню рівня довіри молоді до процесів прийняття рішень органами місцевої влади; їх залученню до процесів врядування. Переконана, що перемога в шкільному бюджеті участі – це спільна перемога учнів, вчителів, батьків та всіх небайдужих мешканців Полтавщини, які підтримали проєкт під час голосування, це результат плідної співпраці з представниками місцевої влади.

Заступник директора
Білоцерківської ЗОШ І-ІІІ ст.
Писаренко Н. І.