Зміни до законодавства в умовах військового стану

АГРАРНІ ПИТАННЯ

  • В Україні спрощено вимоги до маркування імпортних продуктів

Кабінет Міністрів спростив вимоги маркування до операторів ринку імпортних продуктів харчування, які ввозять до України під час воєнного стану. Постачальники харчової продукції можуть не вказувати інформацію про продукт державною мовою України. Натомість партія товару має обов’язково супроводжуватись даними українською мовою.

Маркування продуктів харчування та кормів, які пересилаються як гуманітарна допомога, дозволяється здійснювати мовою імпортера. Оператори ринку у разі закриття своїх підприємств можуть використовувати залишки упаковки або тари на інших потужностях, що виробляють аналогічні харчові продукти і корми. Умови постачання та особливості маркування – https://cutt.ly/nSZLLmt.

  • В Україні розпочалась посівна кампанія

Аграрії Одеської та Миколаївської областей розпочали сівбу ярових культур та гороху, продовжують підживлення озимих культур. Нагадаємо, що для забезпечення потреб аграрної галузі Мінагрополітики запустило платформу (https://agrostatus.org/). Міністр закликав аграріїв якнайшвидше пройти анкетування та озвучити потреби, щоб прискорити забезпечення посівної. Деталі (https://cutt.ly/FSZ34bk).

  • Ощадбанк розпочинає кредитування на проведення посівної кампанії

У рамках урядової програми кредитування для підприємців на базі програми 5-7-9% сільгоспвиробники зможуть отримати:

1) до 80% забезпечення кредитів державною гарантією;

2) кредити під 0% на період воєнного стану та протягом першого місяця після його припинення або скасування.

Деталі – https://cutt.ly/iSXyLyA.

  • Члени НААН підготували рекомендації щодо проведення весняно-польових робіт в умовах війни та обмежених ресурсів

«Різко впала спроможність реалізації насіння ярих культур одними господарствами і відповідне придбання їх іншими, що негативно вплинуло на економічний стан і перших і других. Продовжує зростати ціна на пальне, добрива та засоби захисту рослин. Не в достатній кількості агроформування регіону забезпечені високоефективними мінеральними добривами», – наголосили у НААН, такі виклики вимагають нестандартних підходів до проведення весняно-польових робіт в 2022році. Пропонуємо ознайомитись з рекомендаціями https://cutt.ly/4SXaKXp.

  • В громадах України контролюватимуть використання пестицидів під час польових робіт

При кожній громаді функціонують комісії аграріїв, бджолярів, фахівців Держпродспоживслужби, правоохоронців, представників ОМС, які мають встановлювати факти загибелі бджіл, в тому числі ініціювати питання щодо покарання за неконтрольоване використання хімічних засобів й за отруєння бджіл. Наразі створено 1032 таких комісій. Деталі – https://cutt.ly/fSXhJ79.

ЕКОНОМІЧНІ ПИТАННЯ

  • Програма з переміщення українських виробництв

Триває збір заявок на участь у програмі масового переїзду підприємств на безпечну територію. Для подачі заявки на участь у програмі необхідно заповнити форму за посиланням: https://cutt.ly/BSXzcLO. Детальніше про програму https://cutt.ly/USXcy7f.

  • Порядок реєстрації безробітних, нарахування та виплата допомоги по безробіттю під час війни

Громадяни можуть скласти заяву про надання статусу безробітного, призначення допомоги чи припинення реєстрації за допомогою порталу або мобільного додатку “Дія” та електронних сервісів Державної служби зайнятості. Українці гарантовано отримають виплати по безробіттю. У областях, де центри зайнятості не можуть забезпечити фінансування допомоги, перерахування коштів буде здійснюватись АТ “Ощадбанк” на банківський рахунок заявника або шляхом переказу через міжнародну платіжну систему “MY TRANSFER”.

Постанова Уряду також передбачає припинення реєстрації безробітного в центрі зайнятості в разі його відмови від виконання суспільно-корисних робіт. Тож непрацевлаштовані українці, які отримують державну допомогу, зобов’язані брати участь у таких роботах на вимогу військового командування або органів місцевого самоврядування. Деталі – https://cutt.ly/ASXWTwX.

  • Програма підтримки працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

В рамках підтримки створення робочих місць запроваджується програма компенсації роботодавцям витрат на зарплату працевлаштованих внутрішньо переміщених осіб у розмірі 6,5 тис грн за кожного такого працівника протягом двох місяців.

Для участі в програмі підприємству потрібно укласти трудовий контракт з громадянином, який є внутрішньо переміщеною особою і зареєструвати дані про працевлаштовану особу через портал Дія або надати заяву до Державної служби зайнятості. Такий порядок діятиме під час воєнного стану та ще 30 днів після його завершення. Деталі – https://cutt.ly/ISXYY0V.

  • Уряд скасував заходи державного контролю та ринкового нагляду під час воєнного стану

Для забезпечення стабільної роботи підприємств в умовах воєнного стану планові та позапланові перевірки бізнесу припинено. Ціновий контроль дозволить стримати зростання цін на соціально значущу продукцію, як пальне та хліб, гарантуючи їх доступність для населення. Деталі – https://cutt.ly/lSXOhvZ.

АДМІНІСТРАТИВНІ ПОСЛУГИ

  • Відновлено можливість здійснення деяких реєстраційних дій

Міністерство юстиції відновило можливість проведення найбільш нагальних реєстраційних дій у відносно безпечних регіонах України. Які саме реєстраційні дії здійснюються?

Проводиться державна реєстрація:

  • органів державної влади, органів місцевого самоврядування, казенних підприємств, державних підприємств, комунальних підприємств, комунальних організацій (установ, закладів), державних організацій (установ, закладів), а також акціонерних товариств, які є банками;
  • створення благодійних організацій та громадських формувань та змін до відомостей про них;
  • зміни керівника юридичної особи у зв’язку з його смертю;
  • зміни місцезнаходження юридичної особи;
  • зміни видів економічної діяльності фізичних осіб – підприємців;
  • припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.

Більше інформації ви можете отримати, звернувшись до суб’єктів надання адміністративних послуг. Детальніше – https://cutt.ly/qSXHMLb.