Білокрилка. Як вона виглядає та методи боротьби

Білокрилка – невеликий за розміром шкідник, який може завдати серйозної шкоди врожаю овочевим. Дрібні білі комахи швидко розмножуються, ведуть потайний спосіб життя. При відсутності контролю за появою білокрилки, вона здатна знищити цілі ділянки з різними рослинами. Тому боротьбу з білокрилкою слід починати при виявленні перших ознак ураження рослин.

Поширені види:
Білокрилка теплична або оранжерейна завдає значної шкоди огіркам, томатам, перцю, баклажанам, салату, селері, кабачкам, капусті, суниці, а також декоративним культурам. Як небезпечний шкідник відмічається на 27 видах рослин, а взагалі може пошкоджувати 200 видів рослин із 82 ботанічних родин.
Білокрилка капустяна є шкідником на різноманітних рослинах-господарях, але особливо уражує Капустяні (переважно брюссельську капусту, цвітну, броколі та капусту кучеряву, ріпак озимий), суниці, люцерну, конюшину.

Імаго 1,5-2 мм завдовжки, з 7-ми члениковими вусиками, блідо-жовтого або блідо-коричневого забарвлення, з довгастим тілом та двома парами вузьких борошнисто-білих крил, облямованих волосками; на першій парі крил є дві поздовжні жилки, верхівка верхньої жилки з чотирма щетинками.
Яйце до 0,24 мм завдовжки, жовте, довгасте, з коротким стебельцем. Яйця самка розміщує купками у вигляді кільця по 10-20 шт. на нижньому боці молодих листків. Середня плодючість самок – 130 яєць. Тривалість ембріонального розвитку залежно від температури коливається від 7 до 13 діб.
Личинка білувата, пізніше блідо-жовта, безкрила, з червоними очима, видовжено-овальна, вкрита шипами й восковими виділеннями у вигляді бахроми та двома нитками на кінці тіла. Личинки четвертого віку, або німфи, 0,8 мм завдовжки, плоскі, овальні, рухливі.

Тривалість розвитку одного покоління білокрилки за оптимальних умов (температура повітря +21…+23°С, відносна вологість повітря 63-75%) становить 23-25 діб. Тривалість життя дорослої комахи безпосередньо залежить від виду кормової рослини. На баклажанах вона становить 35 діб, а на огірках, томатах та перці – відповідно 19, 14 і 4 доби.

Шкоди завдають личинки, німфи та імаго, живлячись соком рослин; при цьому вони виділяють липку солодку масу, на якій розмножуються сажкові гриби. Грибний наліт ускладнює асиміляцію листками вуглекислого газу та призводить до загального пригнічення рослин. Пошкоджені листки скручуються і засихають.

Імаго живуть на нижньому боці листка, віддаючи перевагу вологим, затіненим ділянкам. Утворюють щільні колонії. Самка може відкласти до 150 яєць.
Імаго та личинки висмоктують клітинний сік, листя жовтіє. Рослини відстають за строками у цвітінні, в утворенні й достиганні плодів, знижується врожайність. Крім безпосередньої шкоди, завданої комахами, на стан рослин негативно впливають і сажкові гриби, які поселяються на цукристих виділеннях личинок білокрилки. Грибний наліт ускладнює процес фотосинтезу і призводить до загального пригнічення рослин. Пошкоджені листки скручуються і засихають.

Також саме ця комаха є переносником багатьох вірусних захворювань. За сезон шкідник дає 10–16 поколінь, що сильно ускладнює боротьбу з ним. Спекотна погода та нестача вологи сприяють розвитку шкідника.

Як визначити, що на рослинах оселилися білокрилки?
1. Якщо потрясти рослину, то вгору злітають білі мошки, схожі на крихітну міль;
2. На споді листової пластини з’явилися напівпрозорі лусочки – личинки шкідника;
3. Якщо на листках і стеблах рослини виникають хлоротичні жовті плями, а потім утворюється липкий наліт – медяна роса, або падь, яка є відходом життєдіяльності білокрилки, а рослина відстає у рості й розвитку, значить на ній паразитують білокрилки.

Як захиститися від шкідника?
1. Щоб запобігти появі білокрилки, регулярно знищуйте бур’яни, на яких вона переховується.
2. Використовуйте клейкі пастки жовтого кольору для контролю чисельності шкідника і щойно з’являються дорослі особини — проводьте обробку. Не забувайте, покоління шкідника розтягнуті у часі й контроль потрібен регулярно.
3. Здійснюйте обприскування рослин різними препаратами і розпочинайте відразу після виявлення шкідника.

Народні засоби боротьби з білокрилкою:
• Приготувати розчин попелу. Один стакан попелу настояти у трьох літрах окропу три доби, обприскувати один раз на 10 днів.
• Розчин нашатирного спирту – одну 1 столову ложку аміаку додати до одного відра води. Застосовувати не частіше раз на місяць. Аміак містить багато азоту, який буде накопичуватися у ґрунті та рослині.
• Щотижня можна обробляти розчином оцту – на десять літрів води додати 50 мл яблучного оцту та 30 г мильної стружки
• 100 г цибулевих або часникових стрілок подрібнюють в блендері, поміщають в герметично закриту місткість, настоюють сім днів. Перед обприскуванням до настоянки додають 5 літрів води. Обробляють один раз на два тижні. Обприскувати можна як рослини, так і самий ґрунт.
• Тютюновим розчином можна обприскувати як для лікування капусти, так і для профілактики. Дві склянки тютюну розчиняють в 1 л води. Для профілактики обприскують один раз в 15 діб, для лікування – обприскувати кожного дня протягом трьох днів.
• Терте господарське мило розчиняють уводі у співвідношенні 1 : 6. Обробляють один раз на 10 днів таким чином – губкою наносять розчин на листя з нижнього боку.
• Дієвим є такий розчин: в одному літрі теплої води розчинити дві столові ложки миючого засобу, шість столових ложок соди та дві чайні ложеи йоду, розмішати, додати 10 л води та добре обприскувати.

Народні методи зазвичай добре працюють на уражених невеликих площах. Якщо ураження масштабні, потрібно використовувати хімічні засоби боротьби з білокрилкою.
Для регулювання чисельності білокрилки на овочевих культурах велике значення мають систематичні спостереження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідника. За масового розмноження білокрилки слід проводити біологічні або хімічні заходи, а саме обробки препаратами, що внесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ефективними є композиції інсектицидів з обов’язковим додаванням прилипача. На невеликих площах на овочевих культурах можливим є застосування жовтих клейових пасток. Кількість обробок залежить від чисельності фітофага та ефективності препарату. Інтервал між обробками не має перевищувати 10 днів. Для одержання бажаної ефективності препарату потрібно забезпечити максимальне потрапляння робочого розчину на нижню частину листка.

Усі препарати використовувати згідно із зазначеним регламентом та інструкцією, з використанням захисних рукавичок і масок. Щоб робочий розчин максимально довгий час залишався на листках, обприскування проводити в ранкові та вечірні години у суху погоду не менше ніж за 4-8 годин до опадів.

Державний фітосанітарний інспектор
Головного управління
Держпродспоживслужби в Полтавській області, Л.М. БІЛОКІЗ