Пенсії колишніх науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування проіндексовані з 1 липня

Як і передбачалося рішенням Уряду, у Головному управлінні Пенсійного фонду України в Полтавській області в автоматичному режимі провели індексацію пенсій, призначених відповідно до Законів України “Про державну службу”, “Про службу в органах місцевого самоврядування”, “Про статус народного депутата України”, “Про наукову і науково-технічну діяльність”.

Отже, на Полтавщині підвищення пенсій, призначених до 31 грудня 2022 року, проіндексовано з 1 липня 2023 року на коефіцієнт збільшення 1,197 для 609-ти представників наступних професій: науковці; державні службовці; працівники органів місцевого самоврядування. Середнє підвищення так званих спецпенсій у нашій області становитиме 1085 гривень.

З 1 березня нинішнього року вже були проіндексовані пенсії, призначені відповідно до законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ та “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб“.

Під час березневої індексації в області були перераховані пенсійні виплати 386 тис. осіб з числа цивільних пенсіонерів та 21 тис. представників силових структур. Середнє підвищення пенсії склало відповідно 540,80 грн і 1072,16 грн.

Що стосується пенсій державних службовців, то, починаючи з березня 2019 року, під час кожної індексації відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“, фахівці Пенсійного фонду в обов’язковому порядку здійснюють співставлення розмірів пенсії колишніх держслужбовців, призначених за спеціальними законами, із розміром пенсії, умовно призначеним за загальним законом.
У разі, якщо розмір пенсії, призначеної за загальним законом, перевищить розмір пенсії держслужбовця, тоді людину автоматично, без додаткових відвідувань пенсійних установ, переводять на більш вигідний вид пенсії. Відтак чимало колишніх державних службовців вже отримують пенсію за Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування“.

Довідково: чим відрізняються поняття «індексація пенсій» і «перерахунок пенсій»? Зокрема, перерахунок пенсій роблять, коли змінюється будь-яка з умов, які враховують при нарахуванні пенсії, наприклад, грошове забезпечення або стаж. Індексація пенсій – це коригування розміру пенсійної виплати з урахуванням розміру інфляції та зростання середньої заробітної плати за попередні роки.

Головне управління Пенсійного фонду
України в Полтавській області